Ryttarkaka
Jag älskar ryttarkaka och den är snabb och enkel att göra. Däremot tycker jag alltid att den är alldeles för söt, det är enorma mängder socker i kakan i alla recept jag sett så jag gjorde en mindre socker och tillsatte lite flingsalt istället, sött och salt 🥰 Med facit i hand var det bra att jag minskade på sockret och kan säkert gå ned 1 dl till nästa gång. Jag har sett både 6 och 7 dl i olika recept 😱 Jag tog 3 dl.
200 g smält smör eller margarin
3 dl socker
4 ägg
3 dl mjöl
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1-2 nypor flingsalt, jag älskar salt så tog 2 nypor 😋
Kokostäcke:
100 g smält smör eller margarin
2 dl socker
1,5 dl grädde
200 g riven kokos
1,5 dl ljus sirap
Börja med kladdkakan. Smält smöret och låt det svalna något.
Rör ihop ägg och socker litegrann.
Ta i resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.
Häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Fördela jämnt.
ställ in mitt i en förvärmd ugn på 225 grader i 10 min. Gör kokostäcket under tiden.
Kokostäcket:
Smält smöret och ta i allt utom kokosen. Koka upp och låt koka i 4 min. Jag hade plattan på 6 av 9.
Häll i kokosen och koka 2 min till.
Ta ut kakan ur ugnen och bred på kokossmeten jämnt över. Ställ in i ugnen igen i 10 minuter. Om kokossmeten är lite lös då gör ingenting, den stelnar när den svalnar 😊 Låt kakan svalna och skär upp den i rutor 🥰
Kommentarer
Skicka en kommentar