Sjömansgryta




En smakfull och värmande höstgryta 😋

5-600 g inner- eller ytterlår av nöt
10-12 potatisar, fast sort
3-4 morötter
1 lök
1 burk öl 33 cl
2-4 dl vatten
2-3 dl hemgjord oxfond eller 2 msk färdig kalvfond
3 lagerblad
Salt
Peppar 
Färsk timian 

Skär köttet i tunna bitar. Skala potatis och morötter och skär i tjocka skivor. 
Skala och skiva löken.

Bryn köttet i omgångar i en gryta med smör, lägg undan. 

Ta 1 dl vatten och vispa ur grytan så alla smaker lossnar. Lägg i löken och låt vätskan koka bort. Tillsätt då lite smör och stek löken ett par minuter. Ta ur löken och lägg undan. 

Ta 0,5 dl vatten och vispa ur grytan igen. Stäng av plattan och dra grytan till sidan. 

Lägg i ett lager med potatis i botten och fortsätt med morötter, lök och kött. Fortsätt så till allt är slut. Salta varje lager och eventuellt lite peppar. Avsluta med potatis på toppen. 

Lägg på lite färsk timjan och lagerblad på toppen. Häll i vätskan. Har du hemmagjord fond räcker det med ca 2 dl vatten. Använder du färdig fond ta 4 dl vatten.

Koka upp, sätt på locket och småputtra till köttet är mört, 1,5tim tog det här. Men beror ju på vilket kött man använder och hur tunnt eller tjockt man skär det. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Carnitas på grillen

Grön ärtstuvning

Pizzasås