Inlägg

Smörgåstårta med rostbiff, liten

Bild
Smörgåstårta
Formbröd 24 st. 
Skär av kanterna på brödet och lägg 2 och 2 i 4 rader x3. 
Fyll 1:
3dl creme fraiche 1,5 dl majonäs 100 g rökt skinka, tunna skivor, skär i mindre bitar  1 burk clementiner, skär i mindre bitar Ca 1-2 tsk av lagen som clementinerna låg i Använd hälften
Fyll 2:
Lägg till 1,5 paket knaperstekt bacon i den fyllningen som är kvar. 
Toppen
1,5 dl dl philadelfiaost 1,5.dl creme fraiche 0,75 dl majonäs 100g rökt skink, tunna skivor Salt Några varv med pepparkvarnen 
Pynt 150 g rostbiff Ostskivor  Clementiner Småtomater Sallad Remouladsås  Rostad lök
Lägg ut 6 brödskivor och bred på hälften av fyllning 1.
Lägg på 6 skivor uppepå och bred på fyllning 2.
Lägg på sista 6 skivor och bred på toppfyllningen. 
Plasta in och låt stå i kylen över natten. 
Dag 2
Pynta smörgåstårtan.

Stekt kycklingfilé med ugnsrostad amandine delikatesspotatis med timjan och ajvar

Bild
KycklingfiléerSalt Peppar Paprikapulver  Franska örter
Krydda filéerna och stek i stekpanna med smör till genomstekt. 

Ugnsrostad amandine delikatesspotatis med timjan:
1 påse amandine delikatesspotatis  Olivolja Flingsalt  Färsk timian 
Dela potatisarna i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över ordentligt med olivolja och på med flingsalt och sprid ut några timjankvistar. 
Ställ mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 min. Rör om då och då.
Recept till ajvar Här

Ribbe

Bild
Jag är uppväxt med ribbe på jul, fläsksida med svål. Det är så otroligt gott och tillvägagångssättet har jag med mig från min mormor och mamma 🥰 Det viktigaste samtalsämnet om ribba varje år är huruvida man ska gå tillväga för att få knaprig svål och tipsen är oändliga. Jag har iallafall aldrig misslyckats med denna metoden.  Jag brukar laga 5kg i taget. 
Ribbe: Först får jag mannen att ta fram tapetkniven å ruta upp svålen i ett rutmönster. Sedan gnider in i salt och peppar och plastar in och ställer i kylen 2-3 dagar.
Skär upp i lagom serveringsbitar och ställ upp i stor kastrull med svålen upp. Täck med vatten. Har man mycket ribbe så att de täcker hela botten så kan man ställa de på varandra. Koka upp och låt sjuda/småputtra i ca 2 tim. Lägg över i en långpanna å in i mitten i ugnen på 220 grader..efter ca 30 min flyttar jag den högst upp i ugnen å sätter på grillfunktionen till svålen poppar å blir sprö. Var med här för det kan gå fort. Ta ut de som blir färdiga efter hand, var för…

Chimichurrimarinerad fläskfilé med ugnsrostad amandine delikatesspotatis med timjan och hemmagjord ajvar

Bild
Det här är verkligen gott och så fyllt av starka smaker så det bara exploderar i munnen 😋

1 fläskfilé  1 sats chimichurri 
Ansa fläskfilén och skär små sneda skåror längs hela filén. Gnid in i salt och peppar, se till att det kommer i skårorna oxå. Gnid sedan in filén i chimichurri (det som är kvar använder jag som dipsås sedan). Plasta in och lägg in i kylen minst 1 timme men gärna längre. 
Bryn sedan filén runt om i smör. När filén fått fin färg runt om sänk värmen ordentligt och sätt på ett lock. Låt filén gå färdigt,ca 15- 20 min. 

Ugnsrostad amandine delikatesspotatis med timjan:
1 påse amandine delikatesspotatis  Olivolja Flingsalt  Färsk timian 
Dela potatisarna i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över ordentligt med olivolja och på med flingsalt och sprid ut några timjankvistar. 
Ställ mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 min. Rör om då och då. 
Servera med ajvar och chimichurri. 
Chimichurri Här Ajvar Här

Chimichurri

Bild
Chimichurri är ju helt fantastiskt gott. Antingen att marinera en bit kött i och/eller använda som en sås 😋
Min chimichurri:
2 krukor bladpersilja  1 kruka koriander  1 vitlöksklyfta  1,5 färsk chili (med eller utan frön)  0,5- 1 dl saft från en färsk citron 0,5 röd lök 1-1,5 dl god olivolja Salt
Lägg allt i en behållare och Mixa slät.

Ajvar

Bild
Den goda, starka (om man vill) grönsaksröran/dipen som är så god å doppa en köttbit i 😋 Den är superenkel att göra själv och styrkan bestämmer man själv.
1 aubergine  2 röda paprikor 1 vitlöksklyfta  1-2 röda chilifrukter, med eller utan kärnor (kan uteslutas helt för en helt mild variant) 3 msk solrosolja 2-3 msk vitvinsvinäger Salt
Dela auberginen på mitten å lägg med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper eller en ugnsform. Gör samma med paprikan, å kärna ur den. Häll på lite olja. Ställ in i ugnen på 250 grader till skalet på paprikan börjar bli svart. 
Dra av skalet på paprikan och gröp ur auberginen med en sked. Lägg i en mixer. Skär upp chili och vitlök och lägg i. I med olja och vinäger. Mixa till en slät röra. Smaka av med salt.

Rödvinssky

Bild
En god rödvinssky kan lyfta en rätt till skyarna. Denna vill man gärna skicka rent tallriken efter 😋
Rödvinsskyn: 1 röd lök 1 lagerblad 12 vita pepparkorn 12 svarta pepparkorn 1 tsk socker 1 tsk honung 1 msk kalvfond 2-3 kvistar färsk timjan 4 dl rött vin 3 dl vatten 2 tsk maizena + lite vatten Steksky från köttet 1 msk smör
Skala löken och skär den i bitar. Behöver inte vara finhackat eller snyggt, ska silas bort.
Smält 1-2 msk smör i en kastrull, lägg i löken, pepparkornen, timjankvistar och lagerbladet. Stek till löken börjar bli mjuk utan att ta färg. Ta i sockret och rör in. Fortsätt fräsa på tills det börjar bli lite karamelliserat. Tillsätt då vinet och vattnet. I med fond, hemmagjord eller från flaska. I med honungen. Koka upp och reducera på hög värme till lite under hälften kvarstår.
Sila av till en ny kastrull. Smaka av med salt och blanda maizena med lite vatten och häll i vinskyn. Koka upp och låt småputtra i ca 15 min. Precis innan servering så rör ner 1 msk smör.