Inlägg

Surdegsbröd

Bild
Äntligen lyckades jag med mitt surdegsbröd. Mitt första bröd blev aldrig riktigt färdiggräddat. Jag fick då till mig att det var underjäst så nu utökade jag jästiden med 13 timmar i kylskåp utöver jäsningen i rumstemperatur.
Brödet är förmodligen inte perfekt och experter har nog sina invändningar. Men jag är supernöjd och brödet smakar fantastiskt gott 😋
Jag följde till stora delar recept efter Martin Johansson, på www.paindemartin.se med några justeringar, jag länkar till receptet här, det är det översta.
På punkt 1 använde jag endast rustique stenmalet vårvetemjöl. (detta mjöl användes i resten av baket oxå). 
Jag använde flingsalt istället för vanligt salt på punkt 3 och även på punkt 3 så tillsatte jag lite mera vatten då jag tyckte att degen var lite för fast. Svårt å säga hur mycket vatten, men en klunk typ. Degen blev då väldigt kladdig och fastande i fingrarna lite vid hantering.
Jag gjorde 4 vikningar efter den första timmen med 30 min mellanrum, sedan fick den jäsa ostört. Samm…

Dirty fries

Bild
Det här är så gott och kan varieras efter humör och smak i all oändlighet 😊 Ät som de är som snax eller använd som tillbehör 😋
Idag användes färdiga frysta strips. Kör dom antingen i fritös eller varmluftsugn med salt.
Gör under tiden ostsåsen
2 msk smör 1 msk mjöl Ca 1,5- 2 dl mjölk 1 paket cheddarost (hamburgerost) 
Smält smör och vispa i mjölet. Häll i lite mjölk i taget. Det ska vara ganska tjockt men inte föör tjockt. Ta i osten i bitar, rör ned och låt stå på svag värme så såsen tjocknar lite.
Antingen låter du såsen vara som den är nu eller så hottar du upp den. 
När stripsen är klara ta ut dom och häll på ostsås, finhackad rödlök, finhackad salladslök och jalapeño.

Grillade ribs, hamburgare och coleslaw

Bild
En riktigt härlig grillmåltid är precis vad som behövs ibland 😊
Recepten har jag delat tidigare men lägger med länkarna så ni snabbt kan hitta dem 😊
Coleslaw recept Ribs recept Rub till ribs recept 

Morotsrulltårta

Bild
Denna blev fantastisk god och älskar du morotskaka kommer du älska denna 😋
3 ägg  1,5 dl socker 2 msk mjölk  2 dl vetemjöl  2 tsk kanel 1 tsk mald ingefära  1 tsk mald kardemumma  1 tsk bakpulver  1,5 dl finrivna morötter 
Fyllning  200 g philadelfiaost  1 dl florsocker  50 g rumsvarmt smör  2 tsk vaniljsocker 
Sätt på ugnen på 250 grader över och undervärme. 
Vispa ägg och socker ljust och pösigt.  Rör i mjölken. 
Blanda ner alla torra ingredienser och rör runt. I med morötterna och blanda. 
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och smörj den med smör. 
Häll på smeten och fördela jämnt. Ställ mitt i ugnen i ca 5 min. 
Ta ut kakan. Strö på socker på hela kakan. Lägg på ett bakplåtspapper uppepå och vänd upp kakan på ett galler. 
Riv försiktigt av bakplåtspapperet. Låt svalna. 
Vispa ihop ingredienserna till Cream cheesen så den blir slät. Fördela jämnt över kakan när den svalnat. Spara lite frostig till pynt. 
Rulla ihop tårtan med hjälp av bakplåtspapperet. Ställ in i kylen i ca 20-30 min. 
Spritsa på lite frs…

Coleslaw

Bild
Coleslaw tycker jag är fantastiskt gott till grillat eller varför inte byta ut dressing och grönsaker på burgaren med coleslaw, magiskt 😋 Jag höftar det mesta men har iallafall gjort ett ca recept hur jag gör 😊 Jag tycker om när den görs ganska krämig så den får satt sig ordentligt i kylen, gärna ett dygn men prova dig fram vad du gillar bäst 🤗 Ca 300g strimlad vitkål 
3 finstrimlade morötter 1/2 finstrimlad röd lök 1-2 tsk dijonsenap 3 dl creme fraiche  3-4 msk majonäs  Blanda allt och smaka upp med salt och nykvarnad svartpeppar.

Snabb kycklingfilé med god sås

Bild
Detta är en snabb vardagsrätt med mycket smak 😋
Kycklingfiléer  3 msk creme fraiche paprika & chili 3 dl grädde Salt Peppar Paprikapulver 
Dela filéerna på längden så de blir tunnare och går snabbare att tillaga. Bryn de ordentligt i smör och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Har du många filéer så bryn i omgångar. 
När alla är klara så lägg alla tillbaka i stekpannan och ha i creme fraiche och grädde, blanda och smaka av om det behövs mer salt. 
Låt puttra under lock på låg värme till tillbehöret är klart, t ex ris elles pommes, 15- 20 min ca. 
Servera med nån grönsak 😋

Surdegsgrund

Bild
Jag har länge länge haft lust att lära mig baka surdegsbröd men aldrig kommit till skott. Nu var det dags. Tiden känns rätt. Jag har tid och framförallt fått tillbaka lusten att skapa igen 😊

Jag har tittat runt på internet och det är ju en djungel det här men jag fastnade för Martin Johansson, pain de Martins recept på surdegsgrund och sedan bröd. Eftersom jag är så ny till detta kommer jag prova lite olika recept först innan jag börjat prova själv.
Så i fredags var det alltså dags att bege sig ut i det okända (torsdag idag) 👏
Surdegsgrund:
0,5 dl rågmjöl 0,5 dl vatten
Blanda i en burk och sätt på lock men skruva inte åt det helt utan låt det vara lite på glänt. Låt den stå i rumstemperatur.
Efter ett dygn, häll ut nästan allt, spara lite i botten bara och fyll på med 0,5 dl vatten och 0,5 dl rågmjöl. Upprepa detta en gång per dygn i ca 4 dagar.
Förvaras sedan i kylskåp och matas innan bakning. 

Lägger med länken till receptet på själva brödet från pain de Martin här