Inlägg

Pepparsås

Bild
Den här såsen är god till en köttbit 🙂 Justera pepparmängden beroende på hur stark du vill ha den.  3 msk smör 1 gul lök  1 röd paprika  1- 1,5 msk svartpepparkorn 3 msk vetemjöl 3 dl vatten + 1 oxbuljong 1 dl grädde Börja med att rosta pepparkorn i torr och varm stekpanna. När det börjar ryka och det kommer en härlig peppardoft så ta av pannan av plattan och lägg i pepparkornen i en mortel och mortla.  Skär lök och paprika i bitar. Smält smöret i en kastrull och lägg i lök och paprika. Fräs på det tills det mjuknar lite. Häll då på pepparn och rör runt. Blanda buljongen med vattnet och häll på, rör runt. Låt sedan småputtra i 20- 30 min. Sila av och blanda i grädden. Låt det få ett uppkok. 

Krämig pasta med kyckling, bacon och spenat

Bild
Ett litet plock ihop av vad som fanns hemma. Är det några ingredienser du inte har hemma så uteslut det helt enkelt 🙂 1 schalottenlök  1 vitlöksklyfta  1 paket bacon 3-4 kycklingfiléer Ca 4 dl grädde, jag använde matlagningsgrädde med lägre fetthalt, du tar vilken som passar dig bäst Halv påse babyspenat 1/4 hönsbuljong  Skala schalottenlök och vitlöken. Dela schalottenlöken på mitten.  Strimla kycklingfiléerna. Stek i smör, salta och peppra. Lägg undan.  Stek baconet, strimla och lägg undan.  Lägg i lökarna i pannan och stek på tills de fått färg. Slå på grädden och ta i lite buljong. Låt koka en stund tills det tjocknar. Koka under tiden valfri pasta. Ta ut lökarna. Lägg i kycklingen och baconet. Blanda ner spenat och ta i pastan och blanda runt.  På med riven parmesan om du har det hemma och kvarnpeppar. Servera. 

Köttbullar

Bild
Till jul har jag varken kryddpeppar eller senap i mina köttbullar. Jag har så mycket annat på julbordet som bär julsmakerna så det blir lite kaka på kaka tycker jag. Salt, svartpeppar, lök och steka dom i onödigt mycket smör, det räcker långt 🤗 Jag gör alltid 2 eller 3 kg till jul, detta receptet är till 2 kg, minska eller öka ingredienserna om du gör mer eller mindre.  2 kg blandfärs  1 gul lök 3 ägg 1 dl ströbröd 3 dl mjölk Salt Svartpeppar  Smör  Finhacka löken och hetta upp en panna med olja i. Stek på löken på medelvärme ca 5 min. Lägg i en klick smör och stek en stund till tills precis när den börjar ta färg. Ställ åt sidan.  Blanda mjölk och Ströbröd och låt det svälla 5 min. Lägg färsen i en stor bunke, ta i ägg, ströbrödblandningen, och löken. Salta och peppra. Blanda runt försiktigt men snabbt. Ju mer du rör desto segare köttbullar. Ju mindre desto saftigare. Hetta upp en panna med smör, forma bullar och stek. Jag steker dem inte helt färdiga eftersom jag värmer upp de i ugn

Helstekt kyckling med ugnsrostade rotfrukter

Bild
1 hel kyckling Salt  Svartpeppar  Smörklickar Chiliflakes  Persilja  2 vitlöksklyftor  Rotfrukter: 3-4 bakpotatis med skalet på  4-5 Rödbetor  3 stora Morötter  1 fänkål 1 rödlök 1 påse flower sprouts  1 vitlöksklyfta  Olivolja  Flingsalt  Torka kycklingen torr med hushållspapper och gnid in den i salt och peppar. Behåll skalet på vitlöksklyftorna och tryck till dom lite. Stoppa de försiktigt in under skinnet. Stoppa sedan in några smörklickar och på med lite persilja och chiliflakes.  Lägg kycklingen på ett ugnsgaller. Under gallret använder jag en plåt som jag har i 1 morot i bitar, avskäret från fänkålen + fänkålsdillen, 1 gul lök i större bitar och vatten. Detta blir grunden till såsen. Ställ in i ugnen på ca 180- 200° varmluft. Hur lång tid det tar beror på storlek på kycklingen och hur din ugn är, men den ska hålla 82° vid lårbenet.  Håll koll på vattnet i plåten under, om det bort så fyll på lite mer.  Rotfrukter: Skär potatisen i klyftor. Skala morötter och rödbetor och skär i

Ägglikör

Bild
Ägglikör är något jag brukar göra till jul och även ge bort i julklapp, det brukar vara uppskattat 🙂 Jag använder recept från matprat.no jag länkar till sidan längre ned.  5 dl standardmjölk 300 g socker 5 äggulor 1 msk vaniljsocker  3- 5 dl sprit, typ vodka beroende på hur stark du vill ha den.  Koka upp mjölk och socker i en kastrull till precis under kokpunkten.  Vispa ihop äggulor och vaniljsocker i en skål.  Låt mjölken svalna.  Häll lite och lite i taget av mjölken ned i äggulorna samtidigt som du vispar. Sila sedan blandning tillbaka till kastrullen.  Värm upp försiktigt på svag värme under ständig omrörning till det börjar tjockna.  Kyl ner kastrullensnabbt i isvatten. Rör runt då och då.  Häll i spriten och blanda ordentligt.  Häll upp på rena flaskor. Förvara i kylen.  Här  finns receptet på matprat. 

Friterad kycklingfilé i air fryer

Bild
1 paket minutfiléer 1 dl fil 1/2 tsk chilipulver 3/4 msk paprikapulver Skalet från 1 citron 1 ägg 1 vitlöksklyfta Salt Blanda alla ingredienser. Vitlöksklyftan skalar jag och delar så får den bars ligga med. Salta kycklingen runt om och lägg ner i marinaden. Blanda. Ställ in i kylen ca 1 timme. Ta ut kycklingen och vänd runt i panko. Spraya på lite lite olivolja på båda sidor. Lägg i air fryern och ställ in den på 200 g i 20 min.

Broccoli--och blomkålsgratäng

Bild
1 blomkålshuvud, ca 1 kg 5-700 g broccoli, jag använde fryst 1 paket rökt skinka tunna skivor (går fint att utesluta om du vill)  1 purjolök Salt  Peppar Vitsås: 2-3 msk smör Ca 3/4 dl mjöl Ca 7-8 dl mjölk Salt Peppar  Rensa blomkålen från blast och rot och riv i större bitar. Skär purjon i större bitar.  Koka upp saltat vatten och lägg i blomkål och purjolök, avvakta med broccolin om du använder fryst annars lägg i den oxå rensad i större bitar.  Koka i ca 7-10 min. Lägg i den frysta broccolin de sista 2 minutrarna. Gör vitsåsen, smält smör och vispa i mjölet. Vispa ner mjölk lite i taget. Låt sedan såsen puttra 5 min. Salta och peppra.  Häll av grönsakerna och lägg över i en ugnssäker form. Lägg i skinkan i mindre bitar. Häll över såsen och strö över riven ost.  In i ugnen på 225 grader i ca 10-15 min. Servera som den är eller med t.ex stekt bacon, kassler eller kyckling 🤗