Inlägg

Smashad potatis med prästost och svart vitlök

Bild
Smashed potatis: 1 kg amandinepotatis Olivolja 2 klyftor av svart vitlök Flingsalt Peppar Prästost Olivolja Persilja  Börja med att koka potatisen med skalet på i saltat vatten till potatisen nästan är helt genomkokt. Häll av vattnet. Lägg potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt den svalna lite. När den svalnat så ta en gaffel och tryck till varje potatis så den blir lite platt. Häll på olivolja överallt. Ta på flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Riv över ost, jag tog prästost men ta det du har och tycker om, t.ex parmesan. Riv överallt, gör inget om det kommer på plåten, det blir härlig crisp. Lägg vitlöksklyftorna på plåten.  Sätt in i varmluftsugn på 220 grader i ca 20 min till potatisen börjar få fin färg och osten lite krispig. Ta ut och toppa med lite hackad persilja.

Laxpaket

Bild
Allt i ett paket gör middagen snabb och lättlagad i en stressig vardag. Här tar man sina favoritgrönsaker eller som jag gjorde, det man har hemma. Perfekt för kylskåpsrens ☺️ 2 laxfiléer Ca 0,5 Purjolök 6 gröna sparrisar 1 citron Några små färskpotatisar Några broccolibuktter Några små coctailtomater Salt Citronpeppar Smör Dill Börja med att koka potatisen i saltat vatten i 10 min. Gör under tiden iordning paketen. Ta 2 stora folieark och lägg några smörklickar i botten. Skiva upp citronen och fördela skivorna på arken. Skär upp purjon och dela tomaterna. Lägg de på och runt citronerna. Lägg sparrisen på och broccolibuketterna runtomkring. Salta grönsakerna.  Salta och peppra fisken. Lägg fisken på allt och fördela den kokta potatisen runtomkring. Lägg på några smörklickar och avsluta med dill. Förslut paketen och lägg i en form eller plåt och ställ in i förvärmd ugn på 200° i ca 20-25 min. Här serverades det med en klick Cremefraiche blandat med dill, finhackad rödlök och salt och pep

Grillade kycklingspett

Bild
600 g kyckling i bitar Marinad Saften från 1 citron 0,5 dl olivolja  2 msk oregano 2 tsk koriander  2 vitlöksklyftor, skär i skivor Börja med att salta och peppra kycklingen ordentligt och blanda runt. Häll sedan på marinaden och blanda. Låt stå i kylen över natt. Trä kycklingen på spett. Använder du träspett så låt de ligga i blöt 30 min innan.  Grilla de färdiga. Lite svårt att säga exakt tid då det beror på hur varmt du har det grillen. Men se till så att du inte har kol/briketter i hela grillen utan har en bit utan, jag brukar ha 50/50. På så vis kan du lägga över spetten på den indirekta sidan, den utan kol så blir de inte svartbrända utan de kan ligga lite på indirekt värme.  Servera med grillade grönsaker och tzatziki. 

Pepparsås

Bild
Den här såsen är god till en köttbit 🙂 Justera pepparmängden beroende på hur stark du vill ha den.  3 msk smör 1 gul lök  1 röd paprika  1- 1,5 msk svartpepparkorn 3 msk vetemjöl 3 dl vatten + 1 oxbuljong 1 dl grädde Börja med att rosta pepparkorn i torr och varm stekpanna. När det börjar ryka och det kommer en härlig peppardoft så ta av pannan av plattan och lägg i pepparkornen i en mortel och mortla.  Skär lök och paprika i bitar. Smält smöret i en kastrull och lägg i lök och paprika. Fräs på det tills det mjuknar lite. Häll då på pepparn och rör runt. Blanda buljongen med vattnet och häll på, rör runt. Låt sedan småputtra i 20- 30 min. Sila av och blanda i grädden. Låt det få ett uppkok. 

Krämig pasta med kyckling, bacon och spenat

Bild
Ett litet plock ihop av vad som fanns hemma. Är det några ingredienser du inte har hemma så uteslut det helt enkelt 🙂 1 schalottenlök  1 vitlöksklyfta  1 paket bacon 3-4 kycklingfiléer Ca 4 dl grädde, jag använde matlagningsgrädde med lägre fetthalt, du tar vilken som passar dig bäst Halv påse babyspenat 1/4 hönsbuljong  Skala schalottenlök och vitlöken. Dela schalottenlöken på mitten.  Strimla kycklingfiléerna. Stek i smör, salta och peppra. Lägg undan.  Stek baconet, strimla och lägg undan.  Lägg i lökarna i pannan och stek på tills de fått färg. Slå på grädden och ta i lite buljong. Låt koka en stund tills det tjocknar. Koka under tiden valfri pasta. Ta ut lökarna. Lägg i kycklingen och baconet. Blanda ner spenat och ta i pastan och blanda runt.  På med riven parmesan om du har det hemma och kvarnpeppar. Servera. 

Köttbullar

Bild
Till jul har jag varken kryddpeppar eller senap i mina köttbullar. Jag har så mycket annat på julbordet som bär julsmakerna så det blir lite kaka på kaka tycker jag. Salt, svartpeppar, lök och steka dom i onödigt mycket smör, det räcker långt 🤗 Jag gör alltid 2 eller 3 kg till jul, detta receptet är till 2 kg, minska eller öka ingredienserna om du gör mer eller mindre.  2 kg blandfärs  1 gul lök 3 ägg 1 dl ströbröd 3 dl mjölk Salt Svartpeppar  Smör  Finhacka löken och hetta upp en panna med olja i. Stek på löken på medelvärme ca 5 min. Lägg i en klick smör och stek en stund till tills precis när den börjar ta färg. Ställ åt sidan.  Blanda mjölk och Ströbröd och låt det svälla 5 min. Lägg färsen i en stor bunke, ta i ägg, ströbrödblandningen, och löken. Salta och peppra. Blanda runt försiktigt men snabbt. Ju mer du rör desto segare köttbullar. Ju mindre desto saftigare. Hetta upp en panna med smör, forma bullar och stek. Jag steker dem inte helt färdiga eftersom jag värmer upp de i ugn

Helstekt kyckling med ugnsrostade rotfrukter

Bild
1 hel kyckling Salt  Svartpeppar  Smörklickar Chiliflakes  Persilja  2 vitlöksklyftor  Rotfrukter: 3-4 bakpotatis med skalet på  4-5 Rödbetor  3 stora Morötter  1 fänkål 1 rödlök 1 påse flower sprouts  1 vitlöksklyfta  Olivolja  Flingsalt  Torka kycklingen torr med hushållspapper och gnid in den i salt och peppar. Behåll skalet på vitlöksklyftorna och tryck till dom lite. Stoppa de försiktigt in under skinnet. Stoppa sedan in några smörklickar och på med lite persilja och chiliflakes.  Lägg kycklingen på ett ugnsgaller. Under gallret använder jag en plåt som jag har i 1 morot i bitar, avskäret från fänkålen + fänkålsdillen, 1 gul lök i större bitar och vatten. Detta blir grunden till såsen. Ställ in i ugnen på ca 180- 200° varmluft. Hur lång tid det tar beror på storlek på kycklingen och hur din ugn är, men den ska hålla 82° vid lårbenet.  Håll koll på vattnet i plåten under, om det bort så fyll på lite mer.  Rotfrukter: Skär potatisen i klyftor. Skala morötter och rödbetor och skär i