Inlägg

Pizzadeg

Bild
5 dl kallt vatten  830 g caputo pizzamjöl  Ca 20 g salt Ca 2 g jäst Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt lite mer än hälften av mjölet och blanda. Tillsätter saltet lite i taget och sedan resten av mjölet. Kör i ca 15 min i maskinen. Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 12 timmar. Efter 12 timmars jäsning väger jag upp degen i 250 g styck och gör bollar. Lägg bollarna i en form och pensla med olivolja. Lägg på plast och ställ I kylen i minst 24 timmar men gärna 48 timmar. Ta ut de ca 1- 2 timmar innan du ska börja baka ut dom.

Smoked bbq beans

Bild
Bbq beans är ett supergott tillbehör till grillat kött och väldigt enkelt att laga. Jag gjorde min i min smoker och jag rökte även grönsakerna först men det är inte nödvändigt. Detta är en ny favorit hos oss 😋 Detta är  min variant och denna är till många så halvera om ni är 2- 3 personer: 1 röd paprika 1 grön paprika 1 gul lök 1-2 chili 1- 2 vitlöksklyftor 3 burkar vita bönor i tomatsås 1 paket kidneybönor  1 paket svarta bönor Ca 1 dl bbqsås, välj din favorit 6 paket bacon Salt Svartpeppar  Lägg in paprikorna, löken och chilin i röken. Jag använde körsbärsrök och det fick gå på 80° i 1 timme. Har du ingen möjlighet att röka så hoppar du bara över detta. När grönsakerna är färdiga så låt de svalna lite och sen finhacka. Antingen finhackar du vitlöken eller lägger i klyftorna hela, det gör jag. Skär/klipp baconet i mindre bitar och knaperstek. Lägg undan på hushållspapper.  Häll kidneybönor och svarta bönor i ett durkslag och skölj av de. Häll alla bönor i en gryta och lägg i grönsake

Vispat vitlökssmör

Bild
Ca 300 g smör 1 vitlöksklyfta  Salt  Svartpeppar  Citronsaft Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt då riven vitlök, salt, peppar och några droppar citronsaft. Vispa lite till. Om du vill så använd en sprits och spritsa smöret.

Tante Ines kycklinggratäng

Bild
Det här är en snabb, enkel och jättegod kycklinggratäng som är inspirerad av min moster Ine. Här används färdiggrillade kycklingar så det går snabbt.  2 färdiggrillade kycklingar 1 röd paprika 1 grön paprika Purjolök Ca 5 dl grädde Ost 1 hönsbuljong Salt  Chicken and steak krydda Pepparmix  Tillbehör Ris Baguette/bröd Börja med att rensa kycklingarna.  Skär paprika och purjolöken i bitar. Stek det i lite smör till paprikan börjar mjukna. Du kan hoppa över detta momentet om du vill. Värm lite av grädden och lös upp buljongtärningen i. Ta av från värmen och häll I resten av grädden, låt svalna. Lägg hälften av kycklingen i en ugnsfast form och hälften av grönsakerna och grädden. Krydda med salt, chicken and steak och pepparmixen. Täck med ett lager med ost och gör om samma sak igen med det som är kvar. Avsluta med ost. In mitt i ugnen på 225° tills osten smält och fått fin färg, ca 15- 20 min. Koka under tiden ris.

Smashad potatis med prästost och svart vitlök

Bild
Smashed potatis: 1 kg amandinepotatis Olivolja 2 klyftor av svart vitlök Flingsalt Peppar Prästost Olivolja Persilja  Börja med att koka potatisen med skalet på i saltat vatten till potatisen nästan är helt genomkokt. Häll av vattnet. Lägg potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt den svalna lite. När den svalnat så ta en gaffel och tryck till varje potatis så den blir lite platt. Häll på olivolja överallt. Ta på flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Riv över ost, jag tog prästost men ta det du har och tycker om, t.ex parmesan. Riv överallt, gör inget om det kommer på plåten, det blir härlig crisp. Lägg vitlöksklyftorna på plåten.  Sätt in i varmluftsugn på 220 grader i ca 20 min till potatisen börjar få fin färg och osten lite krispig. Ta ut och toppa med lite hackad persilja.

Laxpaket

Bild
Allt i ett paket gör middagen snabb och lättlagad i en stressig vardag. Här tar man sina favoritgrönsaker eller som jag gjorde, det man har hemma. Perfekt för kylskåpsrens ☺️ 2 laxfiléer Ca 0,5 Purjolök 6 gröna sparrisar 1 citron Några små färskpotatisar Några broccolibuktter Några små coctailtomater Salt Citronpeppar Smör Dill Börja med att koka potatisen i saltat vatten i 10 min. Gör under tiden iordning paketen. Ta 2 stora folieark och lägg några smörklickar i botten. Skiva upp citronen och fördela skivorna på arken. Skär upp purjon och dela tomaterna. Lägg de på och runt citronerna. Lägg sparrisen på och broccolibuketterna runtomkring. Salta grönsakerna.  Salta och peppra fisken. Lägg fisken på allt och fördela den kokta potatisen runtomkring. Lägg på några smörklickar och avsluta med dill. Förslut paketen och lägg i en form eller plåt och ställ in i förvärmd ugn på 200° i ca 20-25 min. Här serverades det med en klick Cremefraiche blandat med dill, finhackad rödlök och salt och pep

Grillade kycklingspett

Bild
600 g kyckling i bitar Marinad Saften från 1 citron 0,5 dl olivolja  2 msk oregano 2 tsk koriander  2 vitlöksklyftor, skär i skivor Börja med att salta och peppra kycklingen ordentligt och blanda runt. Häll sedan på marinaden och blanda. Låt stå i kylen över natt. Trä kycklingen på spett. Använder du träspett så låt de ligga i blöt 30 min innan.  Grilla de färdiga. Lite svårt att säga exakt tid då det beror på hur varmt du har det grillen. Men se till så att du inte har kol/briketter i hela grillen utan har en bit utan, jag brukar ha 50/50. På så vis kan du lägga över spetten på den indirekta sidan, den utan kol så blir de inte svartbrända utan de kan ligga lite på indirekt värme.  Servera med grillade grönsaker och tzatziki.