Inlägg

Torskrygg på grönsakssäng

Bild
Jag bara älskar torsk. Det är så gott å kan ju varieras så mycket. Idag blev det på en grönsakssäng. Det här är så gott i sig att man behöver ingen mer till. Men givetvis kan du ju lägga till något om du vill ha 🤗 Till 1 pers 1 grillad paprika 1 liten morot i små bitar 3 sparris, fryst Några frysta broccolibuketter Olivolja Salt Peppar 1msk olivolja 1-2 msk saft från citron Citronskal 1 msk persilja Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform. Salta och ringla över lite olivolja. Salta och peppra fisken runt om. Lägg den på grönsakerna. Blanda olja, citronsaft, Citronskal och persilja. Ringla över fisken. Ställ mitt i ugnen på 170-180 grader. Ta den när fisken nått 48- 50 grader.

Ångad torskrygg med beurre blanc

Bild
Det här måste vara det godaste jag har ätit på mycket länge, fantastiska smaker och texturer 😋 Jag ångade min torskrygg men det går bra utan oxå såklart. Torskrygg i portionsbitar 1 l vatten  40 g salt Blanda salt och vatten, lägg i fisken och ställ i kylen ca 20 min.  Torka av fisken och salta lite och ta på vitpeppar. Jag ställde den på fals 2 i ugnen på 100 g och  ång intensitet 2. Ta fisken vid 48-50 grader.  Serverade med beurre blanc, potatismos och smörslungade grönsaker.  Beurre Blanc: 1 hackad schalottenlök  0,5 msk vitvinsvinäger  3/4 dl vitvin Finhackad persilja Några droppar saft från färsk citron  Salt  Vitpeppar  200 g smör i bitar Blanda vin, vinäger och löken i en kastrull. Koka upp och koka till en knapp matsked vätska är kvar. Sänk värmen och börja vispa i en smörbit i taget. Det ska absolut inte koka, då kan den skära sig. När alla bitar är nervispade så sila ner såsen i ett nytt kärl. Smaka av med salt och vitpeppar. Jag valde att ha lite persilja och citron i idag...

Blomkålssoppa

Bild
En värmande och len blomkålssoppa är verkligen gott för både kropp och själ 🥰 Blomkålssoppa: 2 små eller 1 stor blomkål 1 lök 7-8 dl vatten 2 grönsaksbuljonger 2 dl grädde Smör  Salt Peppar Till servering : 1 paket bacon Gräslök Rensa bort blasten och skölj blomkålen  och skär den i mindre bitar. Hacka löken.  Fräs blomkålen och löken i smör några minuter. Tillsätt vatten, buljong och grädde och koka ca 20 min till blomkålen är mjuk.  Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Toppa med knaperstekt bacon och gräslök. Gärna ett gott bröd till smakar gott 😋

Köttfärsbiffar med mozarella och bacon

Bild
Köttfärsbiffar serverat med klyftpotatis och kantarellsås är ju så himla gott men jag är inte så bra på att ta bilder på brun mat. Men det smakade bättre än det ser ut som 😂 Biffarna: 1kg blandfärs 2 ägg 1 finhackad gul lök 1 paket bacon 2 dl riven mozarella 1,5 dl grädde  Salt Peppar  Stek bacon och lägg undan. Stek löken i bacon fettet på medelvärme. Löken ska bli mjuk och glansig. Lägg undan. Hacka baconet.  Blanda ingredienserna till biffarna och tillsätt löken och baconet. Krydda med salt och peppar. Blanda.  Forma biffar och bryn i smör i en stekpanna. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. 190 grader varmluft i 20 min.  Klyftpotatis: Önskar antal bakpotatisar Olivolja Flingsalt  Svartpeppar  Petsilja Skölj av potatisen och dela klyftor med skalet kvar. Torka av och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och smaksätt med flingsalt och kryddorna. In i ugnen på 190- 200 varmluft i 40 min. Vänd på dem efter halva tiden.  Ef...

Enkel chokladmousse

Bild
Mjölkchokladmousse: 200g mjölkchoklad 3 dl vispgrädd 3 äggulor 1-2 tsk vaniljsocker Vispa grädden med vaniljsockret. Ställ i kylen. Smält chokladen och låt den svalna lite men inte för länge så den stelnar.  Blanda äggulorna i grädden och blanda sedan i chokladen. Häll upp i vad du vill servera i och ställ i kylen minst 1 tim. Toppa med eventuellt hallon eller annat gott 😍

Mazarintårta

Bild
Ljuvligt god mazarintårta från Lindas bakskola  https://lindasbakskola.se/2016/12/18/mazarinkaka/ Mazarintårta: Mördeg: 5 dl vetemjöl 200 g rumsvarmt smör 1 1/2 dl socker 1 nypa salt Mazarinfyllning: 200 g mandelmassa, grovt riven 100 g rumsvarmt smör 2 ägg Glasyr: 3 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 3-5 tsk vatten  Mördeg: nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en deg. Ställ i kylen 20- 30 min. Tryck ut degen i en springform på 23- 24 cm, klädd med bakplåtspapper i botten. Tryck upp degen några centimeter på kanten. Mazarinfyllningen: vispa ihop riven mandelmassa och smör med en elvisp. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till den är slät. Bred ut fyllningen på mördegen. Jämna till mördegkanterna så att den får ungefär samma höjd som fyllningen. Grädda längst ned i ugnen på 180 grader i 35- 40 min. Låt den kallna i formen. Glasyr: Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en bredbar glasyr. Bred ut på kakan och låt den stelna i kylskåp. Ta ut den en stund innan se...

Oreomilkshake

Bild
Detta recept räcker till 2 fulla såna här glas. Mina barn tyckte att det var den bästa milkshaken de smakat. De går till en viss hamburgerkedja där milkshaken ska va så god men de kunde visst ta sig en viss plats nu 😂 Bra betyg till mammi 🥰 1 paket gb oreoglass  Ca 1, 5 dl mjölk 6-7 st minioreo Mixa slät till en fin konsistens.  Häll upp i glas. Toppa med vispgrädde och minioreo.