Inlägg

Sjömansgryta

Bild
En smakfull och värmande höstgryta 😋 5-600 g inner- eller ytterlår av nöt 10-12 potatisar, fast sort 3-4 morötter 1 lök 1 burk öl 33 cl 2-4 dl vatten 2-3 dl hemgjord oxfond eller 2 msk färdig kalvfond 3 lagerblad Salt Peppar  Färsk timian  Skär köttet i tunna bitar. Skala potatis och morötter och skär i tjocka skivor.  Skala och skiva löken. Bryn köttet i omgångar i en gryta med smör, lägg undan.  Ta 1 dl vatten och vispa ur grytan så alla smaker lossnar. Lägg i löken och låt vätskan koka bort. Tillsätt då lite smör och stek löken ett par minuter. Ta ur löken och lägg undan.  Ta 0,5 dl vatten och vispa ur grytan igen. Stäng av plattan och dra grytan till sidan.  Lägg i ett lager med potatis i botten och fortsätt med morötter, lök och kött. Fortsätt så till allt är slut. Salta varje lager och eventuellt lite peppar. Avsluta med potatis på toppen.  Lägg på lite färsk timjan och lagerblad på toppen. Häll i vätskan. Har du hemmagjord fond räcker det med c...

Ryttarkaka

Bild
Jag älskar ryttarkaka och den är snabb och enkel att göra. Däremot tycker jag alltid att den är alldeles för söt, det är enorma mängder socker i kakan i alla recept jag sett så jag gjorde en mindre socker och tillsatte lite flingsalt istället, sött och salt 🥰 Med facit i hand var det bra att jag minskade på sockret och kan säkert gå ned 1 dl till nästa gång. Jag har sett både 6 och 7 dl i olika recept 😱 Jag tog 3 dl. 200 g smält smör eller margarin  3 dl socker  4 ägg 3 dl mjöl 3/4 dl kakao 2 tsk vaniljsocker  1-2 nypor flingsalt, jag älskar salt så tog 2 nypor 😋 Kokostäcke: 100 g smält smör eller margarin  2 dl socker 1,5 dl grädde  200 g riven kokos 1,5 dl ljus sirap Börja med kladdkakan. Smält smöret och låt det svalna något.  Rör ihop ägg och socker litegrann.  Ta i resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.  Häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Fördela jämnt.  ställ in mitt i en förvärmd ugn på 225 grader i 10 min...

Club Sandwich

Bild
Efter träningen igår så var vi dödshungriga gubben och jag. Det var ganska sent, vi 21- tiden och vi hade kycklingfilé i kylen. Så då gjorde vi oss en BLT var, mums. Kycklingfilé: Valfri krydda, tog bara salt å peppar idag Bacon, stek först bacon. Lägg på hushållspapper. Bryn sedan kycklingen runt om i baconfettet. Lägg över i en ugnsform och ställ mitt i ugnen på 180-200 grader till filén har en innertemp på 72 grader. Skiva upp och lägg på bröd med: Smör Majonnäs Sallad Tomter Kycklingfilé Bacon

Kanelbullar American style

Bild
Idag är det ju kanelbullens dag och då var det dags att baka lite. Jag är inte jätteförtjust i kanelbullar 🙈 Jag föredrar vaniljbullar så då tänkte jag att jag gör dom på så kallat amerikanskt vis istället så kanske det blir godare 😁 Och det blev dom 😋😋 Jag provade mig fram till en deg som blev så här: 25 g jäst för söta degar 2,5 dl röd mjölk 1 ägg 0,5 dl strösocker  0,5 dl farinsocker strö 2 tsk kardemumma  100 g smör, rumsvarmt  Ca 8,5 dl mjöl, jag använde Manitoba Cream men går bra med vanligt såklart  Värm mjölken bara lite, lite kallare än fingervarmt. Häll i en bunke och lös upp jästen. Tillsätt sockret, kardemumman och ägget. Blanda. Tillsätt nu mjölet, lite i taget och klicka ner smöret lite i taget. Låt maskinen gå i 20 min. Min deg är lite kladdig och glansig. Absolut inte hård och kompakt. Den sitter fast lite lite i botten med det gör inget om det går å jobba med den i händerna utan att det sitter fast.  Gör degen till en rund boll och lägg i bu...

Mors lapskaus

Bild
Lapskaus var min mormor grym på och jag kommer nog aldrig upp i hennes nivå, men det blir gott nog 🥰 Har aldrig fått något exakt recept av min mormor, det var bara en däsch av ditt och en däsch av datt 😂 Jag tog iallafall mått nu på hur jag gör så jag kan dela det med er 🤗 500 g rimmat sidfläsk 2 fläskkarréer 3-400 g rotselleri  8-10 potatisar 4 morötter Salt Svartpeppar  Jag vet att sidfläsket är rimmat men jag gnider in det i salt ändå, du gör som du vill 🤗 Gnider in fläsk och karré i salt och peppar. Ibland bryner jag karrén före ibland inte. Lägg i en stor kastrull. Skala rotsellerin och dela på mitten. Lägg i kastrullen. Fyll på med kallt vatten så det täcker allt. Koka upp och skumma av och låt småputtra 2-3 timmar till köttet är mört och släpper benen. Lock på.  När köttet kokat färdigt så ta upp det på en skärbräda och skär rent köttet från fett och ben. Lägg köttet i en ny kastrull eller gryta. Skär rotsellerin i mindre bitar och lägg i.  Skala och skär potatis och morötte...

Veckomeny v. 40

Bild
Här kommer förslag på meny för v 40 😊 Mån: lapskaus Tis: rester Ons: krämig pasta med kyckling  Tor: pannkakor  Fre: fläskfilégryta  Lör: pizza Sön: helstekt kyckling Brun lapskaus Krämig pasta med kyckling  Pannkakor  Fläskfilégryta  Långpannepizza  Helstekt kyckling 

Pizzadeg

Bild
Pizzadeg: Ca 7-8 dl tipo 00 eller Manitoba Cream  10g jäst 3,5 dl kallt vatten Salt Kör i ca 20 min i maskin. Jäs 10-12 tim. under plastfolie och handduk. Dela upp i 3 delar, 250-260 g. brukar vara bra. Forma till runda bollar och lägg bredvid varandra i en form. Plasta och ställ in i kylen 2-3 dagar. Håller sig längre dock.  Blir 3 runda pizzor (eller 2 om man vill ha lite större och tjockare). Tryck ut degen för bästa resultat, kavla INTE. Önskar man ännu tjockare resultat så låt degen Efterjäsa efter utformningen. Ca 1 tim under bakduk så har du en tjockare och lite bubblig deg 😊