Inlägg

Stekt kycklingfilé med ugnsrostad amandine delikatesspotatis med timjan och ajvar

Bild
Kycklingfiléer Salt Peppar Paprikapulver  Franska örter Krydda filéerna och stek i stekpanna med smör till genomstekt.  Ugnsrostad amandine delikatesspotatis med timjan: 1 påse amandine delikatesspotatis  Olivolja Flingsalt  Färsk timian  Dela potatisarna i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över ordentligt med olivolja och på med flingsalt och sprid ut några timjankvistar.  Ställ mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 min. Rör om då och då. Recept till ajvar  Här

Chimichurrimarinerad fläskfilé med ugnsrostad amandine delikatesspotatis med timjan och hemmagjord ajvar

Bild
Det här är verkligen gott och så fyllt av starka smaker så det bara exploderar i munnen 😋 1 fläskfilé  1 sats chimichurri  Ansa fläskfilén och skär små sneda skåror längs hela filén. Gnid in i salt och peppar, se till att det kommer i skårorna oxå. Gnid sedan in filén i chimichurri (det som är kvar använder jag som dipsås sedan). Plasta in och lägg in i kylen minst 1 timme men gärna längre.  Bryn sedan filén runt om i smör. När filén fått fin färg runt om sänk värmen ordentligt och sätt på ett lock. Låt filén gå färdigt,ca 15- 20 min.  Ugnsrostad amandine delikatesspotatis med timjan: 1 påse amandine delikatesspotatis  Olivolja Flingsalt  Färsk timian  Dela potatisarna i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över ordentligt med olivolja och på med flingsalt och sprid ut några timjankvistar.  Ställ mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 min. Rör om då och då.  Servera med ajvar och chimichurri.  Chimichurri  Här Ajvar  Här

Chimichurri

Bild
Chimichurri är ju helt fantastiskt gott. Antingen att marinera en bit kött i och/eller använda som en sås 😋 Min chimichurri: 2 krukor bladpersilja  1 kruka koriander  1 vitlöksklyfta  1,5 färsk chili (med eller utan frön)  0,5- 1 dl saft från en färsk citron 0,5 röd lök 1-1,5 dl god olivolja Salt Lägg allt i en behållare och Mixa slät. 

Ajvar

Bild
Den goda, starka (om man vill) grönsaksröran/dipen som är så god å doppa en köttbit i 😋 Den är superenkel att göra själv och styrkan bestämmer man själv. 1 aubergine  2 röda paprikor 1 vitlöksklyfta  1-2 röda chilifrukter, med eller utan kärnor (kan uteslutas helt för en helt mild variant) 3 msk solrosolja 2-3 msk vitvinsvinäger Salt Dela auberginen på mitten å lägg med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper eller en ugnsform. Gör samma med paprikan, å kärna ur den. Häll på lite olja. Ställ in i ugnen på 250 grader till skalet på paprikan börjar bli svart.  Dra av skalet på paprikan och gröp ur auberginen med en sked. Lägg i en mixer. Skär upp chili och vitlök och lägg i. I med olja och vinäger. Mixa till en slät röra. Smaka av med salt. 

Rödvinssky

Bild
En god rödvinssky kan lyfta en rätt till skyarna. Denna vill man gärna slicka rent tallriken efter 😋 Rödvinsskyn: 1 röd lök 1 lagerblad 12 vita pepparkorn 12 svarta pepparkorn 1 tsk socker 1 tsk honung 1 msk kalvfond 2-3 kvistar färsk timjan 4 dl rött vin 3 dl vatten 2 tsk maizena + lite vatten Steksky från köttet 1 msk smör Skala löken och skär den i bitar. Behöver inte vara finhackat eller snyggt, ska silas bort. Smält 1-2 msk smör i en kastrull, lägg i löken, pepparkornen, timjankvistar och lagerbladet. Stek till löken börjar bli mjuk utan att ta färg. Ta i sockret och rör in. Fortsätt fräsa på tills det börjar bli lite karamelliserat. Tillsätt då vinet och vattnet. I med fond, hemmagjord eller från flaska. I med honungen. Koka upp och reducera på hög värme till lite under hälften kvarstår. Sila av till en ny kastrull. Smaka av med salt och blanda maizena med lite vatten och häll i vinskyn. Koka upp och låt småputtra i ca 15 min. Precis innan servering så rör ner 1 msk smör.

Potatisgratäng

Bild
Smakfull och krämig potatisgratäng 😋😍 Potatisgratäng: 8 potatisar av fast sort 1 gul lök 1 vitlöksklyfta  4 dl grädde  3 dl mjölk 3 msk finhackad persilja Salt Peppar Skala potatisen och och skär i lite tjocka skivor, med maskin eller för hand. Skala löken och dela den mitt i. Skala vitlöksklyftan. Häll i grädden och mjölk i en stor kastrull. Lägg i båda lökhalvorna och vitlöksklyftan. Ta i potatisen. Salta och peppra och i med persilja. Koka upp och låt koka i ca 10 min. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Ta ut lökhalvorna och vitlöken och häll gratängen i en ugnsform. Ställ in mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 min. Känn på potatisen med en sticka. Ta ut formen och lägg på valfri ost på hela och in i ugnen igen till osten smält.

Ugnsbakad kycklingfilé med god sås

Bild
Kycklingfiléer Bacon Salt Svartpeppar  Färsk timjan Färsk basilika  Ca 2 msk olivolja  Flingsalt  3 vitlöksklyftor Jag gjorde några baconlindade och några utan. De med bacon gneds först in i salt och peppar runtom. Sedan linda 2,3 baconskivor runt.  Lägg på en ugnsplåt.  Örtolja Ta färsk timjan och färsk basilika, svårt å säga hur mycket men en del. Lägg i en mortel och mortla till ett "mos" tillsätt lite olja i taget och 2 nypor flingsalt och dra ca 20 drag med pepparkvarnen. Mortla till allt blandat sig. Gnid in kycklingen i oljan. Krossa vitlöksklyftorna lite lätt, låt de vara kvar i sitt skal, lägg på kycklingarna med örtolja. Lägg på plåten. In mitt i ugnen på 170 grader till kycklingen håller 70 grader, använd termometer. Ta ut och bryn kycklingen runt om i en grillpanna för fin färg. När kycklingfilén har 72 grader i tjockaste delen är den klar. Såsen till 2 pers: 1 dl grädde 1 dl creme fraiche  3 soltorkade tomater, finhackade  1 tsk paprikapulver  1 tsk dijonsenap  S...