Inlägg

Ost- och skinksås

Bild
Mild och god sås som passar bra till pasta och ofta gillas av barn 😊 Snabb och enkel att göra oxå dessutom och med ingredienser man ofta har hemma 👍 200 g rökt skinka 2-3 msk smör 2-3 msk mjöl 4,5 dl mjölk 1-1,5 dl riven ost Salt Svartpeppar  Strimla skinkan och skär i mindre bitar. Stek på den lite i lite smör i en stekpanna. Lägg undan.  Smält smöret i en kastrull och ta i mjölet, vispa. Ta i lite mjölk i taget. Koka upp igen. Ta i skinkan och osten rör runt. Ta i lite salt och dra några varv med pepparkvarnen. Låt småputtra i 10-15 min. Servera med valfri pasta 😋

Kärleksmums stor långpanna

Bild
Kärleksmums, snoddas, chokladrutor, mockarutor, kokosrutor..kärt barn har många namn! Men vad vi än väljer att kalla dom så kan vi vara överens om att det är en vansinnigt god kaka! 😋 Detta recept är för en stor långpanna, den som följer med ugnen. Halvera mängden för en mindre långpanna. Stektiden påverkas inte men kan variera från ugn till ugn 😊 5 ägg 6 dl socker (fungerar att minska mängden)  4 tsk bakpulver  4 tsk vaniljsocker  4 msk kakao  8 dl vetemjöl  300 g smör, smält 3 dl mjölk Glasyr: 9 dl florsocker  2 msk vaniljsocker  2 msk kakao 150 g smör, smält 4-6 msk kaffe Några droppar mjölk  Några droppar romessence om man vill 1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, ca 10 min.  2. Blanda bakpulver, vaniljsocker och kakao med mjölet. Rör ner det i smeten tillsammans med med smör och mjölk (häll i mjölken i det smälta smöret). Rör ihop till en slät smet.  3. Häll smeten i en smord långpanna.  4. Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 min, känn med en sticka. Låt kakan sv...

Pytt i panna

Bild
Pytt i panna är ju helt perfekt att laga när man har lite olika rester över. Här är det med julskinka och norska prinskorvar, sosisser. Men ta precis vilken korv du vill. Med tanke på att skinkan är så mild så tycker jag det passar med en lite kryddig korv för god smak. Men ta det som finns hemma. Det ska inte krånglas till! 😋 Julskinka Kokta Potatisar 1 gul lök 1 paket sosisser eller annan korv Salt Svartpeppar  Skär upp skinkan i mindre bitar. Skär korven i mindre bitar. Hacka löken och tärna potatisen.  Jag steker allt var för sig och lägger undan, blandar ihop i slutet. Då är det oxå lätt att ta av en del till icke lökätarna 😊 Krydda med salt och peppar.  Löken steker jag länge på medelvärme. Se till att det finns smör i pannan så den inte går torr. Lägg gärna en 15-20 min på löken så den får fram sin naturliga sötma.  Potatisen steker på så den får fin färg och blir lite krispig på utsidan.  Stek på korven.  Skinkan på medelvärme bara så den bli varm.  Servera med stekt ägg. 

Nattjästa morotsfrallor

Bild
Jag är ingen frukostmänniska, har aldrig varit. Men ibland på helgerna så smäller jag till med frukost. Då tycker jag det är mysigt att göra lite extra när alla är lediga och hemma. Med nattjäsning går det dessutom undan.  Min deg gjorde jag såhär och fick 12 st.  1/3 jäst 4 dl vatten 2 msk olivolja 1 finriven morot 1 dl grahamsmjöl 1 dl grovmalt rågmjöl Ca 7-8 dl Manitoba Cream Salt Blanda jäst och vatten. Ta i grovmjölerna, olivolja, finriven morot och inte allt finmjöl. Spara ett par dl. Kör igång maskinen och fyll på med lite mjöl i taget till degen släpper från bunken men sitter lite kvar i botten. Kör maskinen i 10-15 min. Degen ska vara lite kladdig. Ta upp den och forma till en boll. Lägg den i bunken igen och sätt plast över. Jäs på bänken över natten. Forma till frallor på morgonen. Degen är lite kladdig, vilket den ska vara så använd lite mjöl på händerna när du formar om du tycker det blir lättare då 🙂 Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med vatten och grädda mitt i...

Pizzasallad

Bild
300 g strimlad vitkål 4-5 msk rapsolja 2 msk ättika, 12% 1 tsk oregano  1 l kokande vatten Salt Grovmalen svartpeppar  Strimla kålen, antingen med en kniv, osthyvel eller i maskin. Jag använder osthyvel oftast, det är så smidigt 😊 Lägg kålen i ett durkslag och häll över kokade vatten (för att kålen ska mjukna). Låt svalna eller spola med kallt vatten. Krama ur kålen. Lägg i en skål.  Blanda olja, ättika, oregano, salt och peppar. Häll över kålen och blanda väl. Smaka av. Justera eventuellt med ättika och salt.  Ställ i kylen och låt helst stå några timmar innan den äts. 

Enkel pestokyckling

Bild
500 g strimlad kycklingfilé 2-3 nävar haricot verts  10 småtomater, delade  3 tsk pesto  Salt  Peppar  Börja med att steka kycklingen i omgångar i smör. Salta och peppra.  När kycklingen är klar så lägg i haricot vertsen och peston. Blanda runt. Stek på till bönorna inte är frusna längre. Lägg i tomaterna och rör runt ca 1 min. Servera 🤗 Pesto  här

Pesto

Bild
En klassisk pesto. Klarar sig ca 1 v i kylen. Gott till kyckling och pastarätter 😋 2 krukor färsk basilika  1 liten vitlöksklyfta  0,5 dl pinjenötter 1 dl parmesan  1,5 dl olivolja Salt  Peppar Blanda allt i en mixer och mixa. Klart 🤗