Inlägg

Grillrökt laxsida

Bild
Lax är ju så gott men tyvärr äter jag det alldeles för sällan då jag är den enda i familjen som äter lax. Men idag blev det en härlig grillrökt lax serverad med dillkokt amandinepotatais, sparris och fetaost. Till det en dill- och gräslökskräm.  Grilla citron i halvor, det tar fram sötman i citronen och skvisa över den färdiga tallriken. Magiskt 😋 1 laxsida runt 800 g 1 tsk pepparmix 0,5 tsk chiliflakes  2-3 msk flytande honung Rivet skal av 1 citron Ca 2 msk citronsaft Salt Olivolja  Bladpersilja  Börja med att gnida in laxen i ordentligt med salt. Sedan gnida den in i olivolja. Blanda ingredienserna till kryddblandningen. Hacka ner persiljan.  Gnid in laxens köttsida i kryddblandningen. Låt vila i kylen 1 timme.  Tänf grillen, ca 0,5 tändrör. När det är klart lägg kolen eller briketterna på ena sidan av grillen. Lägg på ordentligt med rökflis, jag använder körsbärsflis. Lägg laxen med skinnsidan ned på andra sidan av kolen.  Sätt i en termometer i tjockaste delen och låt ligga till ...

Surdegspizza

Bild
Nu har jag experimenterat länge med pizza. Jästider, kall å rumstemp, salt direkt eller efter en stund. Olivolja eller ingen olja.i ugn eller grill. Jag har till och med blåst upp en pizza med sugrör och  flamberat den för tusan 😂 Så nu var det dags. En surdegspizza var på sin plats nu.  Det här var så otroligt fantastiskt gott så det är svårt att beskriva. Det måste upplevas!  Denna degen förutsätter att du redan har en aktiv surdegsgrund.  På kvällen: 50 g rågsuris 100 g tipo 00 100 g vatten  Blanda i en bunke och täck med lock eller plastfilm. Låt stå i rumstemperatur över natten.  Morgon: Fördegen från kvällen före Ca 450 g tipo00 300 g vatten  25 g salt Kör i maskin i 15-20 minuter. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar. Ta upp på mjölat bord och dela i 2 lika stora delar. Forma till bolla och lägg i en form med lite olivolja i botten. Täck med plast och ställ i kylen 48 timmar eller längre.  På pizzadagen: Ta formen ur kylen en 3- 4 timmar innan du ska baka...

Surdegsfrallor

Bild
De här frallorna är de godaste jag både ätit och gjort, mycket godare än brödet blev 😋 Till dessa frallor har jag använt mig av samma recept som när jag gjorde bröd sist, av paindemartin.se. Jag länkar till min tidigare post på surdegsbröd  Här . Enda skillnaden är att jag här använde en rektangulär form att jäsa brödet i istället för ett durkslag. Jag delade degen i 2 och använde 2 formar.  När degen tas ur kylen så vände jag försiktigt upp degen på mjölat bord och sedan tog jag bara degskrapan och skar av lika stora bitar i lite olika former. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strödde på lite mjöl och klippte lite med en sax.  De fick sedan stå längst ned i ugnen på 250 grader och ångintensitet 2 i ca 15 min. Öppnade då ugnsluckan och släppte ut ånga och de sista 5 minutrarna sänkte jag ugnen till 230 grader.  Bör frysas samma dag om de ej äts upp.  Lägg upp på ett galler att svalna lite innan du skär upp dem. 

Hasselbacksrödbetor

Bild
Hasselbacksrödbetor är fantastiskt gott. Med lite olivolja, flingsalt, färsk timjan och fetaost blir det kanon 😋 Delikatessrödbetor Olivolja Flingsalt Timjan Vitlöksklyftor  Fetaost Skala rödbetorna och skär de som hasselbackare. Nästan igenom men inte helt.  Ringla över ca 3 msk olivolja och gnid in i rödbetorna. Lägg de på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö på flingsalt och lägg på några timjankvistar runt om. Lägg hela vitlöksklyftor med skalet kvar på plåten. Ställ in i ugnen på 180 grader varmluft i ca 1 tim. Känn med en sticka, det beror lite på hur små eller stora de är.  Innan du serverar så strö över lite smulad fetaost.  Jättegott att servera en fetaostcreme till 😋 Recept på fetaostcreme  här

Bakpotatis med krämig baconröra

Bild
Här är det bara att välja en färskost med de smakerna du själv föredrar. T.ex en med parmesan och så bacon till det 😋 Idag föll det på dessa smaker 😊 Bakpotatis 1 paket Färskost med Rostad paprika 1 paket Färskost med gräslök och purjolök  2 paket bacon Salt peppar Gör bakpotatisen i ugnen. 210 grader i ca 1 tim beroende på hur stora eller små de är.  Stek baconet och låt rinna av och svalna. Hacka upp i mindre bitar.  Ta osten och lägg i varsin skål. Fördela baconet i skålarna och rör runt. Smaka upp med salt och peppar.  När bakpotatisarna är klara så vira in de i folie. Gör ett kryss och tryck upp potatisen. Lägg i bacon röra i varje potatis. Toppa med lite bacon. 

Fiskgratäng med makaroner

Bild
1 paket torsk, ca 400g 2 lagerblad 20 svartpepparkorn  20 vitpepparkorn  Salt Koka upp en kastrull med vatten och rikligt med salt och övriga kryddor. Sätt plattan på 1 och lägg i fisken. Sätt på locket och låt stå i 5-6 minuter.  Ta upp fisken och dela i mindre bitar.  2 dl idealmakaroner  Koka makaronerna men ta dom ca 2 min innan de är klara. Häll av.  Sås: 2-3 msk smör 2-3 msk mjöl 4-5 dl mjölk 2 ägg Salt  Malen vitpeppar  Muskotnöt Sära på gulan och vitan i äggen. Vispa vitorna hårt.  Lägg smör i en kastrull och smält. Vispa ner mjölet och häll på lite mjölk i taget under vispning. Låt småkoka i ca 5 minuter så mjölsmaken släpper. Smaka av med salt, vitpeppar och riv i muskotnöt.  Låt såsen svalna lite. Rör ned äggulorna och vänd sedan ner vitorna försiktigt.  Lägg i makaronerna och fisken i såsen och rör runt.  Smörj en ugnsform och häll i fisk och sås landningen.  Riv ca 2-3 dl ost och blanda med ca 1-1,5 dl ströbröd. Strö över allt.  Ställ längst ned i förvärmd ugn på 180 grade...

Honungsmarinerad fläskfilé

Bild
Denna fläskfilé blev supergod och ena sonen som älskar fläskfilé sa att denna var den godaste jag gjort så det blev en lyckad middag 😊 Marinad: 2 msk rapsolja  2 msk balsamvinäger  1 msk soja 2-3 msk flytande honung 1 vitlöksklyfta i bitar 0,5 torkad chili, skär ned Peppar Rör ihop marinaden. Denna räckte till en fläskfilé på ca 600 g och 2 karréer.  Anda fläskfilén och gnid in den i salt. Lägg filén i en bunke eller fryspåse och häll på ordentligt med marinad och massera in marinaden. Låt stå minst 1 timme i kylen eller gärna längre, över natt. Grilla filén till färg först på direkt värme och lägg över den på indirekt till önskad temp.