Tomatsoppa






Hösten är skördetid och det jag har lyckats skörda är tomater. Har fått väldigt mycket i år på bara en planta så då passade det perfekt att göra en tomatsoppa 😋

1 kg tomater
Ca 8 dl vatten 
1 gul lök
1 skalad vitlöksklyfta 
1,5 grönsaksbuljong 
1-2 tsk socker
2-3 dl mjölk eller grädde 
Ca 2 msk tomatpuré
Salt
Peppar från kvarn 

Hacka löken och smält smör i en kastrull. Lägg i löken och den hela vitlöksklyftan och fräs på medelvärme ganska länge. Löken ska inte ta färg, bara bli sådär härligt mjuk och glansig.

Skär tomaterna i bitar och häll i dom i kastrullen, tillsätt vatten och buljongen. Koka upp och låt puttra i 20 min under lock.

Ta ut vitlöksklyftan. Smaka av med tomatpuré, socker, salt och peppar och mixa soppan slät. Sedan sila genom finmaskig sil. Jag vill ha bort kärnorna så silade ett par gånger innan alla var borta.

Tillsätt nu mjölk eller grädde och koka upp och smaka av om det behövs justeras med några kryddor. 

Serverades idag med ett gott bröd och pastaspiraler till 🥰

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Carnitas på grillen

Grön ärtstuvning

Pizzasås