Inlägg

Helstekt kyckling

Bild
Helstekt kyckling är riktig mysmat tycker jag. Vi äter den oftast med antingen hasselbackspotatis eller potatisklyftor 😋 Skölj kycklingen i kallt vatten och torka torr med hushållspapper. Sedan en blandning med paprikapulver, salt, peppar, koriander, rivet skal från en apelsin, färsk chili och chilipulver. Blanda in kryddorna i 100 g rumsvarmt smör.  Gnid sedan in kycklingen med smörblandnigen. Försök komma lite under skinnet och även lite inne i kycklingen. Tryck ut apelsinsaft från en halv apelsin över allt. Lägg kycklingen på ett ugnsgaller och in i ugen på ca 180 graderHa en plåt under gallret med kycklingen. Lägg skalade apelsiner och ca 1/2 färsk chili. När det stått lite i ugnen å blivit varmt så häll på vatten i plåten. Fyll eventuellt på mer vatten vid behov. Stek kycklingen i ca 1tim- 1tim 20min, 82 grader vid lårbenet.  När kycklingen är klar så ta ut den och låt den vila.  Gör under tiden såsen. Häll vätskan och apelsiner och chili från plåten i en kastrull. ...

Tomatsoppa

Bild
Hösten är skördetid och det jag har lyckats skörda är tomater. Har fått väldigt mycket i år på bara en planta så då passade det perfekt att göra en tomatsoppa 😋 1 kg tomater Ca 8 dl vatten  1 gul lök 1 skalad vitlöksklyfta  1,5 grönsaksbuljong  1-2 tsk socker 2-3 dl mjölk eller grädde  Ca 2 msk tomatpuré Salt Peppar från kvarn  Hacka löken och smält smör i en kastrull. Lägg i löken och den hela vitlöksklyftan och fräs på medelvärme ganska länge. Löken ska inte ta färg, bara bli sådär härligt mjuk och glansig. Skär tomaterna i bitar och häll i dom i kastrullen, tillsätt vatten och buljongen. Koka upp och låt puttra i 20 min under lock. Ta ut vitlöksklyftan. Smaka av med tomatpuré, socker, salt och peppar och mixa soppan slät. Sedan sila genom finmaskig sil. Jag vill ha bort kärnorna så silade ett par gånger innan alla var borta. Tillsätt nu mjölk eller grädde och koka upp och smaka av om det behövs justeras med några kryddor.  Serverades idag med ett gott b...

Torskrygg på grönsakssäng

Bild
Jag bara älskar torsk. Det är så gott å kan ju varieras så mycket. Idag blev det på en grönsakssäng. Det här är så gott i sig att man behöver ingen mer till. Men givetvis kan du ju lägga till något om du vill ha 🤗 Till 1 pers 1 grillad paprika 1 liten morot i små bitar 3 sparris, fryst Några frysta broccolibuketter Olivolja Salt Peppar 1msk olivolja 1-2 msk saft från citron Citronskal 1 msk persilja Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform. Salta och ringla över lite olivolja. Salta och peppra fisken runt om. Lägg den på grönsakerna. Blanda olja, citronsaft, Citronskal och persilja. Ringla över fisken. Ställ mitt i ugnen på 170-180 grader. Ta den när fisken nått 48- 50 grader.

Ångad torskrygg med beurre blanc

Bild
Det här måste vara det godaste jag har ätit på mycket länge, fantastiska smaker och texturer 😋 Jag ångade min torskrygg men det går bra utan oxå såklart. Torskrygg i portionsbitar 1 l vatten  40 g salt Blanda salt och vatten, lägg i fisken och ställ i kylen ca 20 min.  Torka av fisken och salta lite och ta på vitpeppar. Jag ställde den på fals 2 i ugnen på 100 g och  ång intensitet 2. Ta fisken vid 48-50 grader.  Serverade med beurre blanc, potatismos och smörslungade grönsaker.  Beurre Blanc: 1 hackad schalottenlök  0,5 msk vitvinsvinäger  3/4 dl vitvin Finhackad persilja Några droppar saft från färsk citron  Salt  Vitpeppar  200 g smör i bitar Blanda vin, vinäger och löken i en kastrull. Koka upp och koka till en knapp matsked vätska är kvar. Sänk värmen och börja vispa i en smörbit i taget. Det ska absolut inte koka, då kan den skära sig. När alla bitar är nervispade så sila ner såsen i ett nytt kärl. Smaka av med salt och vitpeppar. Jag valde att ha lite persilja och citron i idag...

Blomkålssoppa

Bild
En värmande och len blomkålssoppa är verkligen gott för både kropp och själ 🥰 Blomkålssoppa: 2 små eller 1 stor blomkål 1 lök 7-8 dl vatten 2 grönsaksbuljonger 2 dl grädde Smör  Salt Peppar Till servering : 1 paket bacon Gräslök Rensa bort blasten och skölj blomkålen  och skär den i mindre bitar. Hacka löken.  Fräs blomkålen och löken i smör några minuter. Tillsätt vatten, buljong och grädde och koka ca 20 min till blomkålen är mjuk.  Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Toppa med knaperstekt bacon och gräslök. Gärna ett gott bröd till smakar gott 😋

Köttfärsbiffar med mozarella och bacon

Bild
Köttfärsbiffar serverat med klyftpotatis och kantarellsås är ju så himla gott men jag är inte så bra på att ta bilder på brun mat. Men det smakade bättre än det ser ut som 😂 Biffarna: 1kg blandfärs 2 ägg 1 finhackad gul lök 1 paket bacon 2 dl riven mozarella 1,5 dl grädde  Salt Peppar  Stek bacon och lägg undan. Stek löken i bacon fettet på medelvärme. Löken ska bli mjuk och glansig. Lägg undan. Hacka baconet.  Blanda ingredienserna till biffarna och tillsätt löken och baconet. Krydda med salt och peppar. Blanda.  Forma biffar och bryn i smör i en stekpanna. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. 190 grader varmluft i 20 min.  Klyftpotatis: Önskar antal bakpotatisar Olivolja Flingsalt  Svartpeppar  Petsilja Skölj av potatisen och dela klyftor med skalet kvar. Torka av och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och smaksätt med flingsalt och kryddorna. In i ugnen på 190- 200 varmluft i 40 min. Vänd på dem efter halva tiden.  Ef...

Enkel chokladmousse

Bild
Mjölkchokladmousse: 200g mjölkchoklad 3 dl vispgrädd 3 äggulor 1-2 tsk vaniljsocker Vispa grädden med vaniljsockret. Ställ i kylen. Smält chokladen och låt den svalna lite men inte för länge så den stelnar.  Blanda äggulorna i grädden och blanda sedan i chokladen. Häll upp i vad du vill servera i och ställ i kylen minst 1 tim. Toppa med eventuellt hallon eller annat gott 😍