Inlägg

Pizzadeg rumstemperatur

Bild
Detta är en deg som fått jäsa 24 tim i rumstemperatur. Jag har testat ut denna några gånger nu och förfinat den. Nu är jag nöjd och detta är ren kärlek för mig 🥰 3 dl kallt vatten 10 g jäst 2 msk olivolja Ca 6,5 dl tipo 00 Salt Blanda jäst och vatten snabbt. Häll i mjöl och olivolja och sätt igång maskinen. Efter en stund tar jag i saltet. Maskinen går sammanlagt ca 20 min. Degen ska vara lite kladdig, absolut inte hård eller kompakt! Forma till en boll. Sätt plastfolie över bunken och låt stå 24 tim. När du bakar ut pizzan (1 deg blir 2 runda pizzor) så använd lite mjöl i botten och lite lite uppepå så du precis klarar å forma den. Kavla inte!! Tryck och dra ut degen med händerna för att bevara luften i degen för ett krispigt resultat 🙏

Frallor på överbliven pizzadeg

Bild
När jag bakar pizza sätter jag ibland flera degar och alla används inte alltid till pizza. De är nämligen jättegoda som frallor oxå. Så sätt en pizzadeg och efter 4-12 timmars jäsning i rumstemperatur får den gå in i kylen över natten. Nästa eller näst nästa morgon tar du ut degen ur kylen och låter den vila lite på bänken sedan gör du härliga frallor till frukosten. Forma frallor och lägg på bakplåt med med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och strö på vallmofrön, eller sesamfrön eller ost eller vad du vill. Grädda mitt i ugnen på 220 grader i 10-12 min.  Låt vila några minuter innan du skär upp dom.  Recept på min pizzadeg  här

Allt i en form- kycklingklubbor och grönsaker

Bild
2 paprikor, grön och röd 2 röda lökar 1 äpple 2 morötter  4 potatisar, fast sort 2 vitlöksklyftor  3 dl äppeljuice 1 zucchini  4- 5 kycklingklubbor  Olivolja Salt  Svartpeppar  Timjan Franska örter  Skala lök och potatis och skär i klyftor. Skala morötter och skär i större bitar.  Skär de andra grönsakerna i större bitar. Äpplet i klyftor. Vitlöksklyftorna läggs i hela med skalet kvar.  Lägg allt i en ugnsplåt som är smord i olivolja. Ta på flingsalt och några varv med pepparkvarnen.  Krydda kycklingen med salt, peppar och timjan och franska örter. Lägg kycklingen på grönsakerna. Ringla över lite olivolja och häll på äppeljuicen.  Ställ mitt i ugnen på 200 g i ca 1 tim. Höj eventuellt till 240 g i slutet för fin färg, eventuellt grillelement på.  Här serverat med en Fetaostcreme 😋

Hedvigsoppa

Bild
Enkel men god, värmande och mättande soppa 😋 500 g nötfärs 1 gul lök, finhackad  2 rivna morötter  3 rivna potatisar 3- 400 g finstrimlad vitkål 1 vitlöksklyfta  3 msk tomatpuré  2 msk ox- eller kalvfond 1 burk mutti finkrossade tomater 11-12 dl vatten Salt Svartpeppar  Finhacka löke, strimla vitkålen tunnt och riv potatis och morötter. Skala vitlöksklyfta men behåll den hel.  Fräs på alla grönsakerna i en stor gryta i smör. Fräs på medelvärme till de börjar mjukna och få lite fin färg.  Stek nötfärsen i en stekpanna och lägg över färsen i grytan.  Ta i tomatpurén, fonden och de krossade tomaterna. Rör ihop. Tillsätt vatten och koka upp. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda 5 minuter.  Servera med ett gott bröd 🥰

Ost- och skinksås

Bild
Mild och god sås som passar bra till pasta och ofta gillas av barn 😊 Snabb och enkel att göra oxå dessutom och med ingredienser man ofta har hemma 👍 200 g rökt skinka 2-3 msk smör 2-3 msk mjöl 4,5 dl mjölk 1-1,5 dl riven ost Salt Svartpeppar  Strimla skinkan och skär i mindre bitar. Stek på den lite i lite smör i en stekpanna. Lägg undan.  Smält smöret i en kastrull och ta i mjölet, vispa. Ta i lite mjölk i taget. Koka upp igen. Ta i skinkan och osten rör runt. Ta i lite salt och dra några varv med pepparkvarnen. Låt småputtra i 10-15 min. Servera med valfri pasta 😋

Kärleksmums stor långpanna

Bild
Kärleksmums, snoddas, chokladrutor, mockarutor, kokosrutor..kärt barn har många namn! Men vad vi än väljer att kalla dom så kan vi vara överens om att det är en vansinnigt god kaka! 😋 Detta recept är för en stor långpanna, den som följer med ugnen. Halvera mängden för en mindre långpanna. Stektiden påverkas inte men kan variera från ugn till ugn 😊 5 ägg 6 dl socker (fungerar att minska mängden)  4 tsk bakpulver  4 tsk vaniljsocker  4 msk kakao  8 dl vetemjöl  300 g smör, smält 3 dl mjölk Glasyr: 9 dl florsocker  2 msk vaniljsocker  2 msk kakao 150 g smör, smält 4-6 msk kaffe Några droppar mjölk  Några droppar romessence om man vill 1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, ca 10 min.  2. Blanda bakpulver, vaniljsocker och kakao med mjölet. Rör ner det i smeten tillsammans med med smör och mjölk (häll i mjölken i det smälta smöret). Rör ihop till en slät smet.  3. Häll smeten i en smord långpanna.  4. Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 min, känn med en sticka. Låt kakan sv...

Pytt i panna

Bild
Pytt i panna är ju helt perfekt att laga när man har lite olika rester över. Här är det med julskinka och norska prinskorvar, sosisser. Men ta precis vilken korv du vill. Med tanke på att skinkan är så mild så tycker jag det passar med en lite kryddig korv för god smak. Men ta det som finns hemma. Det ska inte krånglas till! 😋 Julskinka Kokta Potatisar 1 gul lök 1 paket sosisser eller annan korv Salt Svartpeppar  Skär upp skinkan i mindre bitar. Skär korven i mindre bitar. Hacka löken och tärna potatisen.  Jag steker allt var för sig och lägger undan, blandar ihop i slutet. Då är det oxå lätt att ta av en del till icke lökätarna 😊 Krydda med salt och peppar.  Löken steker jag länge på medelvärme. Se till att det finns smör i pannan så den inte går torr. Lägg gärna en 15-20 min på löken så den får fram sin naturliga sötma.  Potatisen steker på så den får fin färg och blir lite krispig på utsidan.  Stek på korven.  Skinkan på medelvärme bara så den bli varm.  Servera med stekt ägg.