Inlägg

Pizza pepperoni

Bild
En Pepperonipizza är ju alltid gott. Denna är med pepperoni och bacon 😋 Pizzadeg: Ca 7-8 dl tipo 00 eller Manitoba Cream  12g jäst 3,5dl vatten, lite kallare än ljummet  Salt, jag blandar både flingsalt och vanligt salt Kör i ca 20 min i maskin. Jäs 10-12 tim. under plastfolie och handduk. Dela upp i 3 delar, 250-260 g. (eller 2 delar om du vill ha lite tjockare botten) brukar vara bra. Forma till runda bollar och lägg bredvid varandra i en form. Plasta och ställ in i kylen 2-3 dagar. Håller sig längre dock. Pizzasås  Recept här Mozzarella  Peooeroni Bacon som bara stekts väldigt lätt i pannan först Oregano och eventuellt lite cayennepeppar på osten Pizzasten Pizza funktion och maxgrader 6-10 min

Tomatsallad med kikärtor och bönor

Bild
Idag blev det denna salladen till grillköttet 😋 1 ask småtomater 1 burk kikärtor 1näve haricot värts 1 röd lök 1 msk olivolja 2 msk citronsaft  Balsamico Finhackad färsk persilja Flingsalt  Häll av spadet från kikärtorna och skölj i kallt vatten  Skär tomaterna i klyftor. Hacka löken Koka haricot vertsen i 1-2 min i saltat vatten, häll av och spola i kallt vatten Blanda grönsakerna i en skål. Häll på olivolja och citronsaft.  Avsluta med att ringla över balsamico och flingsalt. Blanda. 

Mangosmoothie

Bild
En riktigt fräsch och god smoothie som är ett perfekt mellanmål 😋 500 g fryst mango 500 g lättkvarg lemoncurd  1 banan Vatten till lagom konsistens Blanda i en mixer, häll upp och njut 😋

Sallad med rökt lax

Bild
Jag grillrökte ju en laxsida i helgen och har ätit rester av den men fortfarande var det en del kvar. Nu var jag sugen på nåt annat så då gjorde jag en restsallad 😋 I frysen har jag surdegsbröd från tidigare bak så det fick bli nån skiva som blev krutonger, de stekte i smör tillsammans med hackad persilja.  Lax 1 påse blandad sallad  1 avocado, skvisa över saft från citron när du skurit upp den i bitar Lite gurka  Några kokta amandinepotatisar Stekt bacon Dressing Ca 2-3 msk olivolja 1,5-2 msk flytande honung 1 msk dijonsenap Skalet av 1 citron Salt Pepparmix  Blanda Blanda salladen med ingredienserna. Toppa med bacon och krutonger som fått rinna av lite. Avsluta med lite flingsalt och dressingen 😋

Grillrökt laxsida

Bild
Lax är ju så gott men tyvärr äter jag det alldeles för sällan då jag är den enda i familjen som äter lax. Men idag blev det en härlig grillrökt lax serverad med dillkokt amandinepotatais, sparris och fetaost. Till det en dill- och gräslökskräm.  Grilla citron i halvor, det tar fram sötman i citronen och skvisa över den färdiga tallriken. Magiskt 😋 1 laxsida runt 800 g 1 tsk pepparmix 0,5 tsk chiliflakes  2-3 msk flytande honung Rivet skal av 1 citron Ca 2 msk citronsaft Salt Olivolja  Bladpersilja  Börja med att gnida in laxen i ordentligt med salt. Sedan gnida den in i olivolja. Blanda ingredienserna till kryddblandningen. Hacka ner persiljan.  Gnid in laxens köttsida i kryddblandningen. Låt vila i kylen 1 timme.  Tänf grillen, ca 0,5 tändrör. När det är klart lägg kolen eller briketterna på ena sidan av grillen. Lägg på ordentligt med rökflis, jag använder körsbärsflis. Lägg laxen med skinnsidan ned på andra sidan av kolen.  Sätt i en termometer i tjockaste delen och låt ligga till ...

Surdegspizza

Bild
Nu har jag experimenterat länge med pizza. Jästider, kall å rumstemp, salt direkt eller efter en stund. Olivolja eller ingen olja.i ugn eller grill. Jag har till och med blåst upp en pizza med sugrör och  flamberat den för tusan 😂 Så nu var det dags. En surdegspizza var på sin plats nu.  Det här var så otroligt fantastiskt gott så det är svårt att beskriva. Det måste upplevas!  Denna degen förutsätter att du redan har en aktiv surdegsgrund.  På kvällen: 50 g rågsuris 100 g tipo 00 100 g vatten  Blanda i en bunke och täck med lock eller plastfilm. Låt stå i rumstemperatur över natten.  Morgon: Fördegen från kvällen före Ca 450 g tipo00 300 g vatten  25 g salt Kör i maskin i 15-20 minuter. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar. Ta upp på mjölat bord och dela i 2 lika stora delar. Forma till bolla och lägg i en form med lite olivolja i botten. Täck med plast och ställ i kylen 48 timmar eller längre.  På pizzadagen: Ta formen ur kylen en 3- 4 timmar innan du ska baka...

Surdegsfrallor

Bild
De här frallorna är de godaste jag både ätit och gjort, mycket godare än brödet blev 😋 Till dessa frallor har jag använt mig av samma recept som när jag gjorde bröd sist, av paindemartin.se. Jag länkar till min tidigare post på surdegsbröd  Här . Enda skillnaden är att jag här använde en rektangulär form att jäsa brödet i istället för ett durkslag. Jag delade degen i 2 och använde 2 formar.  När degen tas ur kylen så vände jag försiktigt upp degen på mjölat bord och sedan tog jag bara degskrapan och skar av lika stora bitar i lite olika former. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strödde på lite mjöl och klippte lite med en sax.  De fick sedan stå längst ned i ugnen på 250 grader och ångintensitet 2 i ca 15 min. Öppnade då ugnsluckan och släppte ut ånga och de sista 5 minutrarna sänkte jag ugnen till 230 grader.  Bör frysas samma dag om de ej äts upp.  Lägg upp på ett galler att svalna lite innan du skär upp dem.