Inlägg

Kyckling på rotisserie

Bild
Gjorde hel kyckling på rotisseriet idag. Tog inga mått men jag använde: 1 hel Kyckling ca 1kg Rumsvarmt smör  Finhackad färsk persilja och timjan Saften från 0,5 citron  1 vitlöksklyfta delad i 2 Salt  Svartpeppar 0,5 Färsk chili  Torka kycklingen torr med hushållspapper. Salta. Öppna försiktigt skinnet på bröstet med 1 eller 2 fingrar. Tryck in kryddsmör så långt du Kan under skinnet på båda sidor. Lägg i en halv vitlöksklyfta på varje sida.  Smörj in kycklingen runt om i kryddsmöret.  Fyll upp kycklingen med citronklyftor inuti. Bind ihop vingar och ben.  Tänd grillen för indirekt grillning. Jag fyller upp de sidohållarna som följer med grillen, 1 skorsten går i.  Trä kycklingen på rotisseriet och grilla i ca 1 tim. beroende på storlek och värme. 82° vid lårbenet då är kycklingen klar. Marinerad fänkål: Skär bort toppen och finhacka dillen.  Skär fänkålen i skivor.  Lägg i skål och blanda i 0,5 dl god olivolja, saften från 0,5 citron, fänkålsdillen, salt och svartpeppar. Låt marinera...

Kräftor

Bild
Morsan och Danny har fiskat kräftor och nu var det dags för mig att lära mig koka mina egna. Jag har alltid varit lite rädd för det och undvikit det under alla år 😅 Men nu var det alltså dags att bli vuxen 👌 Jag har utgått från morsans och Dannys recept men lagt till öl och även cayennepeppar som jag har fått hos Jan Eliasson för många år sen och som är såå gott. Men uteslut cayennepepparn om du inte vill ha det eller ta bara hälften 🤗 Börja med att kolla att alla kräftor lever och skölj de noggrant under kallt vatten. 2 kg kräftor 5 l vatten 2 dl grovsalt 2 sockerbitar 2 knippen krondill 1 öl, 33 cl 1- 2 tsk cayennepeppar  Koka upp vattnet i en stoor kastrull med sockerbitar, salt, 1 knippe krondill, ölen och eventuellt cayennepeppar. När det kokat upp låt stormkoka under lock i 5 min. Ta upp krondillen och klipp av stjälkarna och lägg tillbaka kronorna och några extra kronor från nästa knippe. Häll i kräftorna och på med locket. Koka upp igen och koka i ca 8 min efter det kokat u...

Pizza med grillad entrecôte, tomat, lök och paprika

Bild
Perfekt med pizza när man har  kvar lite rester, i detta fallet grillad entrecôte. Pizzadeg: Pizzadeg: Ca 6,5 dl Manitoba Cream eller tipo 00 1/2 jäst 3 dl ljummet vatten 2 msk olivolja Salt Kör i ca 20 min i maskin. Jäs 4 Tim under plastfolie och handduk. Blir 2 runda pizzor. Tryck ut degen för bästa resultat, kavla INTE. Jäs under bakduk 1 tim medans pizzastenen värms upp.  Ta på tomatsås, ost, torkad oregano, lök, tomat och paprika. När det är ca 45 sek- 1 min kvar på pizzan lägg då på köttet som är rumstempererat.  Använd pizzasten på grillen eller i ugnen. Maxvärme i ugnen på pizzafunktionen. Längst ned i ugnen. Toppa med lite färsk oregano och basilika.  Servera gärna med beasås och pizzasallad 😋 Recept på pizzasås  Här Recept på pizzasallad  Här

Choronsås

Bild
Choronsås är en beavariant med tomatpuré i. Man kan ta i tomatpurén som den är men jag tycker om att rosta den lite först, den får lite mer karaktär och djup då. 300 g smält smör 6 äggulor 1/2 dl rödvinsvinäger  10-12 hela vitpepparkorn 1 dl vatten 3 små eller 1 stor schalottenlök Färsk dragon Färsk persilja 2 msk tomatpuré  1 msk rapsolja  Rosta tomatpurén i rapsoljan i ca 1- 1,5 min. Ställ åt sidan.  Koka upp vatten till vattenbad. Ta av bladen av kvistarna till dragonen och persiljan. Finhacka och lägg undan. Använd kvistarna i koket.  Skär upp lök och ha i en kastrull med rödvinsvinäger, vatten, vitpepparkornen och ett par kvistar var av dragon och persilja. Koka upp och låt reducera till lite mindre än hälften är kvar. Sila över det till en annan kastrull eller bunke. Vispa ner äggulorna å ställ kastrullen/bunken i vattenbadet eller på en platta. Ta vattenbad om du är osäker. Vispa till den tjockleken du vill ha. Ta bort från vattenbadet eller plattan.  Börja hälla i smöret i en t...

Gyros

Bild
Här har jag provat gyros på rotisserie och det blev ju fantastiskt gott. Serverades med hemmagjorda gyrospita, tzatziki eller kebabsås, pommes, tomat, sallad, rödlök och gurka.  2 kg fläskkarré, hel 1 dl olivolja  3 msk saft från citron  1 kruka timjan  1 kruka rosmarin 1 kruka oregano 2 vitlöksklyftor  2 msk flytande honung  Salt Svartpeppar  Skär upp karrén i tunna skivor. Lägg i en bunke och salta gott.  Finhacka de färska örterna. Lägg de i en skål. Finhacka vitlöken eller som jag gör, skär upp i större bitar och låt de ligga med, ta isåfall ut dom när det är dags att grilla. Häll på olivolja, citronsaft och honung. Salta och dra några rundor med pepparkvarnen. Blanda och häll över köttet. Gå i med händerna och massera in marinaden ordentligt i köttet.  Sätt på plast och låt stå i kylen minst 2 timmar och dra till sig smakerna men helst över natten. Tänd upp grillen för indirekt grillning. Jag la briketter på båda sidor och lämnade mitten fri. Ställ en aluminiumsform i mitten på bo...

Tzatziki

Bild
2 dl grekisk yoghurt 0,5 gurka 1,5 tsk salt 1 finriven vitlöksklyfta  1 tsk olivolja  Salt Mynta efter smak Börja med att dela gurkan på mitten och gröp ur kärnhuset med en sked. Grovriv gurkan och strö på 1,5 tsk salt. Låt stå en stund.  Blanda ihop yoghurten med den finrivna vitlöken.  Kram ur all vätska ur gurkan och lägg den i yoghurten. Ta i olivoljan och smaka upp med salt och mynta. 

Platta pitabröd

Bild
Här har jag gjort platta pitabröd som passar perfekt till t.ex gyros. Dessa ska inte öppnas som vanliga pitabröd utan man lägger på fyllningen och sedan rullar ihop den som en rullkebab. Superenkla och snabba att laga.  10 st: 1 jäst  5 dl ljummet vatten Salt 1 tsk socker  1 msk olivolja 11-12 dl vetemjöl special Blanda ut jästen med vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Blanda ihop till en smidig deg.  Dela upp i 10 lika stora delar och rulla till bollar. Täck med bakduk och låt jäsa i 20 min. Kavla ut varje del till en runding.  Värm en torr stekpanna och stek ca 2 min på båda sidor. Förvara i en handduk. Dessa kan förberedas i god tid och sedan när det dags att äta så pensla de lite lätt med olivolja och ge dom en kyss på grillen 🥰 Goda oxå att bara doppa i tzatziki och äta 😋