Inlägg

Helstekt kyckling med ugnsrostade rotfrukter

Bild
1 hel kyckling Salt  Svartpeppar  Smörklickar Chiliflakes  Persilja  2 vitlöksklyftor  Rotfrukter: 3-4 bakpotatis med skalet på  4-5 Rödbetor  3 stora Morötter  1 fänkål 1 rödlök 1 påse flower sprouts  1 vitlöksklyfta  Olivolja  Flingsalt  Torka kycklingen torr med hushållspapper och gnid in den i salt och peppar. Behåll skalet på vitlöksklyftorna och tryck till dom lite. Stoppa de försiktigt in under skinnet. Stoppa sedan in några smörklickar och på med lite persilja och chiliflakes.  Lägg kycklingen på ett ugnsgaller. Under gallret använder jag en plåt som jag har i 1 morot i bitar, avskäret från fänkålen + fänkålsdillen, 1 gul lök i större bitar och vatten. Detta blir grunden till såsen. Ställ in i ugnen på ca 180- 200° varmluft. Hur lång tid det tar beror på storlek på kycklingen och hur din ugn är, men den ska hålla 82° vid lårbenet.  Håll koll på vattnet i plåten under, om det bort så fyll på lite mer.  Rotfrukter: Skär potatisen i klyftor. Skala morötter och rödbetor och skär i ...

Ägglikör

Bild
Ägglikör är något jag brukar göra till jul och även ge bort i julklapp, det brukar vara uppskattat 🙂 Jag använder recept från matprat.no jag länkar till sidan längre ned.  5 dl standardmjölk 300 g socker 5 äggulor 1 msk vaniljsocker  3- 5 dl sprit, typ vodka beroende på hur stark du vill ha den.  Koka upp mjölk och socker i en kastrull till precis under kokpunkten.  Vispa ihop äggulor och vaniljsocker i en skål.  Låt mjölken svalna.  Häll lite och lite i taget av mjölken ned i äggulorna samtidigt som du vispar. Sila sedan blandning tillbaka till kastrullen.  Värm upp försiktigt på svag värme under ständig omrörning till det börjar tjockna.  Kyl ner kastrullensnabbt i isvatten. Rör runt då och då.  Häll i spriten och blanda ordentligt.  Häll upp på rena flaskor. Förvara i kylen.  Här  finns receptet på matprat. 

Friterad kycklingfilé i air fryer

Bild
1 paket minutfiléer 1 dl fil 1/2 tsk chilipulver 3/4 msk paprikapulver Skalet från 1 citron 1 ägg 1 vitlöksklyfta Salt Blanda alla ingredienser. Vitlöksklyftan skalar jag och delar så får den bars ligga med. Salta kycklingen runt om och lägg ner i marinaden. Blanda. Ställ in i kylen ca 1 timme. Ta ut kycklingen och vänd runt i panko. Spraya på lite lite olivolja på båda sidor. Lägg i air fryern och ställ in den på 200 g i 20 min.

Broccoli--och blomkålsgratäng

Bild
1 blomkålshuvud, ca 1 kg 5-700 g broccoli, jag använde fryst 1 paket rökt skinka tunna skivor (går fint att utesluta om du vill)  1 purjolök Salt  Peppar Vitsås: 2-3 msk smör Ca 3/4 dl mjöl Ca 7-8 dl mjölk Salt Peppar  Rensa blomkålen från blast och rot och riv i större bitar. Skär purjon i större bitar.  Koka upp saltat vatten och lägg i blomkål och purjolök, avvakta med broccolin om du använder fryst annars lägg i den oxå rensad i större bitar.  Koka i ca 7-10 min. Lägg i den frysta broccolin de sista 2 minutrarna. Gör vitsåsen, smält smör och vispa i mjölet. Vispa ner mjölk lite i taget. Låt sedan såsen puttra 5 min. Salta och peppra.  Häll av grönsakerna och lägg över i en ugnssäker form. Lägg i skinkan i mindre bitar. Häll över såsen och strö över riven ost.  In i ugnen på 225 grader i ca 10-15 min. Servera som den är eller med t.ex stekt bacon, kassler eller kyckling 🤗

Snabba örtkycklingen med vinsky

Bild
Snabb, god och lättlagad, perfekt kombination 😊 Jag tog inga mått men gjorde ung såhär: 4 kycklingfiléer Ca 2-3 msk Olivolja 1 vitlöksklyfta 1 clementin Ca 1 dl mousserande vin Salt Citronpeppar ca 0,5 dl fryst hackad persilja Färsk timjan och rosmarin, finhacka 1 hönsbuljong Ca 2 dl vatten Lägg kycklingen i en bunke och häll på olivolja. Krydda med kryddorna och lägg i örterna. Blanda runt. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn kycklingen ordentligt runt om. Pressa över Saften från en clementin. Häll på vinet och sedan vattnet och lägg i buljongtärningen, låt stormkoka ett par minuter. Sänk sedan värmen och sätt på locket. Låt det puttra en liten stund. Kolla så att kycklingen är genomstekt och smaka upp med eventuellt mer salt. Sila skyn. Serverades med basmatiris och grillad paprika och haricot verts.

Krämig pasta toppad med parmesan och tryffel

Bild
Det här var riktigt gott snax på kvällen 😋 Jag tog inga mått men lite på en höft ca såhär: Pasta tagliatelle för 2 pers Ca 100 g färska champinjoner 3 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta  Ca 1,5 dl vitt vin, jag tog mousserande som fanns hemma Ca 2-3 dl grädde 1 näve babyspenat  Salt  Tellicherrypeppar  Parmeggiano Reggiano Tryffel  Koka pastan.  Skala och finhacka schalottenlöken och skiva champinjonerna. Tryck till vitlöksklyftan och plocka bort skalet.  Hetta upp en panna med olja och lägg i lök, vitlök och champinjoner. Låt det svettas lite och lägg i en smörklick. Fräs på till löken mjuknat och det börjar ta färg. Häll på vinet och låt det koka in. Häll då på grädden och riv i lite parmesan och tryffel. Salta och peppra och blanda. Sätt på locket och låt puttra till det tjocknar och blir krämigt.  När pastan har ca 1-2 min kvar av koktiden så ta av pastan och lägg över pastan i stekpannan. Ta i spenaten och blanda runt ordentligt. Lägg upp på tallrik och riv över parmesan och tryffel...

Superenkel och snabb pastagratäng

Bild
Blandad pasta för 4 pers 500 g blandfärs 1 gul lök Färska champinjoner 1 burk hela tomater, mutti 2 msk tomatpuré Salt Peppar Paprikapulver Koka pastan enligt anvisningar men ta den av plattan ca 2 min före utsatt tid. Finhacka lök och skär champinjonerna i skivor. Smält smör i en kastrull och lägg i lök och champinjoner. Stek till de börjar få fin färg. Ta i blandfärsen och stek den nästan klar. Dra färsen ut åt sidorna så det blir ett hål i mitten, lägg i tomatpuré och fräs på den. Blanda runt och ta i tomaterna. Fyll halva tomatburken med vatten och häll i. Smaka upp med kryddor. Ta gärna i någon örtkrydda du tycker om oxå, tex basilika eller oregano. Låt småputtra ca 15 min. Häll pastan i en ugnssäker form och häll på färsen, blanda runt. Täck med din favoritost och ställ mitt i ugnen på 210 grader i ca 15 min.