Ärtstuvning till köttkaker/köttfärsbiffar är vansinnigt gott och enkelt att laga 😊 1 paket, 500 g torkade gröna ärtor Salt Smör 1 tsk socker 2 l vatten Börja med att skölja av ärtorna och lägg de i en kastrull med 2 l kallt vatten och 2 tsk salt. Sätt på locket och låt stå så över natten. Häll av vattnet, spola av ärtorna och häll i kastrull. Fyll på med 1,5- 2 l vatten och lite salt. Koka upp och låt sedan småputtra i 2-3 timmar till det blir en stuvning, rör om då och då. Lösa skal som flyter upp till ytan tas lättast bort med en hålslev. Fyll på mer vatten om den blir för tjock eller ta av locket om den är för lös. Tillsätt 1 tsk socker och rör ner en klick smör.
Ska vi äta något extra gott eller bjuda gäster blir det gärna grytornas Rolls Royce- Bouef Bourgoignon med gratinerat mandelpotatismos och hemmabakad baguette med flingsalt. Enkelt att laga och mycket smakfullt. Min Bouef Bourgoignon sån ca då jag höftar mest: 1,2 kg högrev Ca 5 dl vatten 4 dl rödvin Ca 2 msk oxfond med rödvin 1,5 mörk oxbuljong 3 lagerblad 1 msk tomatpuré Ca 2 tsk timjan 2 msk mjöl Ca 3 stora morötter 1 nät steklökar Ca 250 g färska champinjoner 1 paket bacon Färsk timjan Salt och peppar. Rensa och putsa högreven och skär i bitar. Bryn i smör i omgångar och lägg över i en gryta. När allt är brynt så vattna ur pannan med ca 1 dl av vattnet och häll sedan över det i grytan. Salta och peppra. Strö på mjölet, rör om om och häll på resten av vattnet och i med vinet. Lägg i lagerblad, torkad timjan, buljong och fond. Fräs tomatpurén i lite olja tills den börjar mörkna i färgen, lägg då i den i grytan. Koka upp och låt småkoka under lock i 1 tim...
1 stor zucchini 3 morötter 2 msk finhackad persilja 2 ägg 1 dl riven mozzarella (funkar oxå med parmesan eller fetaost) 0,5 dl ströbröd eller panko 3/4 dl mjöl Salt Svartpeppar Chiliflakes Valfri mängd riven vitlök Börja med att grovriva zucchinin och lägg den i ett durkslag. Salta och låt stå 5- 10 min. Krama ur så mycket vätska som du klarar. Lägg i en skål. Grovriv morötterna och lägg i skålen. Blanda med ägg, ströbröd /panko, mjöl, mozarella och persilja. Ta i lite salt, peppar och chiliflakes efter smak. Hetta upp en stekpanna med ca 1 dl olivolja. Ta upp zucchiniblandningen med en matsked och forma biffar. Stek på medelvärme. Serverades idag med tzatziki och en citronyoghurt. Citronyoghurt: Ca 3- 4 msk grekisk yoghurt Rivet skal från 1 citron och ca 1- 2 msk citronsaft 1 msk flytande honung Blanda Recept på tzatziki hittar du Här
Kommentarer
Skicka en kommentar