Inlägg

Pizzabullar med lök och bacon

Bild
Dessa har jag gjort så länge jag kan minnas men inte haft en tanke på att lägga ut de i bloggen! Nu var det iof ett tag sedan jag gjorde dom men idag blev jag så himla sugen 😋 Ibland har jag även färska champinjoner i men det är lite efter vad som finns hemma 🙂 Men det bästa är ju att man kan ha i precis vad man vill och tycker om, köttfärs och rester från tacofärs t.ex är ju toppen att ha i 😋 Dessa är även perfekta att göra många av och frysa ner.  Ca 20 pizzabullar: Degen: 0,5 jäst 3 dl vatten  Ca 6- 7 dl mjöl, pizzamjöl eller vanligt  2 msk olivolja  Salt Fyllning: 2 gula lökar 3 paket bacon En näve färsk persilja  En näve färsk oregano Ca 4- 5 dl riven ost Pizzasås Gör degen och låt jäsa minst 1 timme men går jättebra längre tid oxå. Skala och finhacka löken. Skär baconet i mindre bitar.  Finhacka örterna.  Hetta upp en stakpanna med neutral olja och börja steka på löken. Ta i en klick smör efter några minuter. Ta sedan i baconet och stek på medelvärme till bacon och lök fått fi...

Vaniljbullar

Bild
Degen: 5 dl mjölk, lite kallare än fingervarmt eller helt kall om du ska jäsa över natten 1 jäst för söta degar (går lika bra med vanlig)  2 dl socker 1 tsk flingsalt  1,5 tsk kardemumma 2 ägg 200 g rumsvarmt smör Ca 12- 14 dl vetemjöl special eller till en glansig och smidig deg.   Börja med att värma mjölken lite, lite kallare än fingervarmt. Blanda ut den med jästen tills den löst upp sig.  Ta i socker, salt, kardemumma och ägg och blanda lite snabbt.  Ta nu i mjölet, inte allt på en gång. Jag kör med maskin och fyller på efterhand som maskinen går.  Klickar i smörklickar lite i taget. Jag kör med maskin i ca 20 min. Degen ska sedan vara glansig och kännas lite kladdig när du tar i den. Absolut inte hård och kompakt.  Jäs under bakduk i i minst 2 timmar. Jag jäste på bänken över natt.  Fyllning till 2 delar: 200g rumsvarmt smör 4 msk vaniljsocker 2 dl strösocker Ta upp degen och dela den i 2 delar. Kavla en del i taget till en rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop från ena lång...

Zucchinibiffar med morot och mozzarella

Bild
1 stor zucchini 3 morötter 2 msk finhackad persilja 2 ägg 1 dl riven mozzarella (funkar oxå med parmesan eller fetaost)  0,5 dl ströbröd eller panko 3/4 dl mjöl Salt Svartpeppar Chiliflakes Valfri mängd riven vitlök Börja med att grovriva zucchinin och lägg den i ett durkslag. Salta och låt stå 5- 10 min. Krama ur så mycket vätska som du klarar. Lägg i en skål. Grovriv morötterna och lägg i skålen. Blanda med ägg, ströbröd /panko, mjöl, mozarella och persilja. Ta i lite salt, peppar och chiliflakes efter smak. Hetta upp en stekpanna med ca 1 dl olivolja. Ta upp zucchiniblandningen med en matsked och forma biffar. Stek på medelvärme. Serverades idag med tzatziki och en citronyoghurt. Citronyoghurt: Ca 3- 4 msk grekisk yoghurt Rivet skal från 1 citron och ca 1- 2 msk citronsaft 1 msk flytande honung Blanda Recept på tzatziki hittar du  Här 

Kyckling på rotisserie

Bild
Gjorde hel kyckling på rotisseriet idag. Tog inga mått men jag använde: 1 hel Kyckling ca 1kg Rumsvarmt smör  Finhackad färsk persilja och timjan Saften från 0,5 citron  1 vitlöksklyfta delad i 2 Salt  Svartpeppar 0,5 Färsk chili  Torka kycklingen torr med hushållspapper. Salta. Öppna försiktigt skinnet på bröstet med 1 eller 2 fingrar. Tryck in kryddsmör så långt du Kan under skinnet på båda sidor. Lägg i en halv vitlöksklyfta på varje sida.  Smörj in kycklingen runt om i kryddsmöret.  Fyll upp kycklingen med citronklyftor inuti. Bind ihop vingar och ben.  Tänd grillen för indirekt grillning. Jag fyller upp de sidohållarna som följer med grillen, 1 skorsten går i.  Trä kycklingen på rotisseriet och grilla i ca 1 tim. beroende på storlek och värme. 82° vid lårbenet då är kycklingen klar. Marinerad fänkål: Skär bort toppen och finhacka dillen.  Skär fänkålen i skivor.  Lägg i skål och blanda i 0,5 dl god olivolja, saften från 0,5 citron, fänkålsdillen, salt och svartpeppar. Låt marinera...

Kräftor

Bild
Morsan och Danny har fiskat kräftor och nu var det dags för mig att lära mig koka mina egna. Jag har alltid varit lite rädd för det och undvikit det under alla år 😅 Men nu var det alltså dags att bli vuxen 👌 Jag har utgått från morsans och Dannys recept men lagt till öl och även cayennepeppar som jag har fått hos Jan Eliasson för många år sen och som är såå gott. Men uteslut cayennepepparn om du inte vill ha det eller ta bara hälften 🤗 Börja med att kolla att alla kräftor lever och skölj de noggrant under kallt vatten. 2 kg kräftor 5 l vatten 2 dl grovsalt 2 sockerbitar 2 knippen krondill 1 öl, 33 cl 1- 2 tsk cayennepeppar  Koka upp vattnet i en stoor kastrull med sockerbitar, salt, 1 knippe krondill, ölen och eventuellt cayennepeppar. När det kokat upp låt stormkoka under lock i 5 min. Ta upp krondillen och klipp av stjälkarna och lägg tillbaka kronorna och några extra kronor från nästa knippe. Häll i kräftorna och på med locket. Koka upp igen och koka i ca 8 min efter det kokat u...

Pizza med grillad entrecôte, tomat, lök och paprika

Bild
Perfekt med pizza när man har  kvar lite rester, i detta fallet grillad entrecôte. Pizzadeg: Pizzadeg: Ca 6,5 dl Manitoba Cream eller tipo 00 1/2 jäst 3 dl ljummet vatten 2 msk olivolja Salt Kör i ca 20 min i maskin. Jäs 4 Tim under plastfolie och handduk. Blir 2 runda pizzor. Tryck ut degen för bästa resultat, kavla INTE. Jäs under bakduk 1 tim medans pizzastenen värms upp.  Ta på tomatsås, ost, torkad oregano, lök, tomat och paprika. När det är ca 45 sek- 1 min kvar på pizzan lägg då på köttet som är rumstempererat.  Använd pizzasten på grillen eller i ugnen. Maxvärme i ugnen på pizzafunktionen. Längst ned i ugnen. Toppa med lite färsk oregano och basilika.  Servera gärna med beasås och pizzasallad 😋 Recept på pizzasås  Här Recept på pizzasallad  Här

Choronsås

Bild
Choronsås är en beavariant med tomatpuré i. Man kan ta i tomatpurén som den är men jag tycker om att rosta den lite först, den får lite mer karaktär och djup då. 300 g smält smör 6 äggulor 1/2 dl rödvinsvinäger  10-12 hela vitpepparkorn 1 dl vatten 3 små eller 1 stor schalottenlök Färsk dragon Färsk persilja 2 msk tomatpuré  1 msk rapsolja  Rosta tomatpurén i rapsoljan i ca 1- 1,5 min. Ställ åt sidan.  Koka upp vatten till vattenbad. Ta av bladen av kvistarna till dragonen och persiljan. Finhacka och lägg undan. Använd kvistarna i koket.  Skär upp lök och ha i en kastrull med rödvinsvinäger, vatten, vitpepparkornen och ett par kvistar var av dragon och persilja. Koka upp och låt reducera till lite mindre än hälften är kvar. Sila över det till en annan kastrull eller bunke. Vispa ner äggulorna å ställ kastrullen/bunken i vattenbadet eller på en platta. Ta vattenbad om du är osäker. Vispa till den tjockleken du vill ha. Ta bort från vattenbadet eller plattan.  Börja hälla i smöret i en t...