Renskavsgryta/finnbiff



Renskavsgryta är en klassisk samisk traditionsmat. Den kan ätas både till vardags och till fest.

 Idag är det den 6 februari och det är samernas gemensamma nationaldag för alla samer både för de som bor i Sverige, Norge, Finland och Ryssland så då passar det bra med denna grytan 😋

500 g renskav (finns i frysdisken) 
1 gul lök
1,5 dl kantareller eller färska champinjoner 
1-2 msk svart vinbärsgelé
3 dl grädde
1- 2 dl gräddfil 
2 msk mjöl
4-5 krossade enbär (använd mortel) 
1 paket bacon
Salt och svartpeppar 

Lägg fram renskavspaketen nån timme innan du börjar så den har börjat tina lite, annars går det bra från helfryst oxå men halvtinad är bäst. 

Skala och finhacka löken. Skär svampen i mindre bitar. Stek lök och svamp i en en panna med smör. Svampen ska få fin färg och löken blank och mjuk. Häll över i en gryta. 

Stek baconet i bitar och lägg över det i grytan. 

Nytt smör i pannan och stek skavet i omgångar. När det börjar få färg så lägg över i grytan efterhand (smör i grytan och på med värmen). När allt skav är stekt och i grytan så pudra på mjöl och rör in. 

Häll på grädden och klicka i gräddfil. Rör runt och låt det koka upp. Sänk värmen så det bara sjuder. 

Tillsätt gelé, och kryddorna. Låt småputtra under lock i 10-15 min. 

Serveras med potatismos och lingon 😋

Recept på potatismos här





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Carnitas på grillen

Smörgåstårta

Grön ärtstuvning